Rybí polévka bez ryby. Pro ty, kterým tradiční štědrovečerní jídla nechutnají

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
Vanocni polevka
Zdroj: Shutterstock

Ryby k Vánocům neodmyslitelně patří. Na Štědrý den jíme kapra s bramborovým salátem a rybí polévku. V mnoha rodinách se ale tato tradice nedodržuje. Ryba se nahrazuje kuřecím řízkem a polévka obyčejným českým vývarem. Pokud nemáte rádi ryby, udělejte si letos rybí polévku jednoduše bez nich.

Zní to možná směšně. Rybí polévka bez ryby se ale skutečně dá připravit. Jde o alternativu vánočního jídla pro ty, kterým rybí maso nechutná. Připravte si letos tuhle pochoutku podle našeho receptu.

Rybí polévka bez ryby

Na přípravu jídla budete potřebovat lžíci másla, cibuli, 3 mrkve, půlku celeru, petržel, 3 kuličky nového koření, 2 bobkové listy, litr kuřecího vývaru, citronovou šťávu, sůl, pepř a asi 200 mililitrů smetany.

Zeleninu nakrájejte na malé kousky a orestujte ji na másle. Potom ji zalijte vývarem a přidejte koření. Pokud vám vadí větší kusy ryb, ale nemáte problém s jemnou rybí chutí, můžete použít vývar rybí. V opačném případě postačí ten kuřecí.

Vařte polévku asi 30 minut, potom zeleninu rozmixujte dohladka a zahustěte jídlo smetanou. Nebo můžete vývar s většími kousky zeleniny konzumovat i nerozmixovaný, je to na vás.

Proč se rybám nevyhýbat?

Někomu vadí chuť rybiny. Ta je především u kapra velmi výrazná. Tuto rybu ale můžete na Vánoce nahradit například pstruhem nebo lososem. Jednou za čas byste si rybu dát měli. Podle webu Aktin by se při zdravém životním stylu měla konzumovat 2x do týdne.

Pro mnohé bývá často důvodem k vynechání ryby z jídelníčku kromě její chuti také cena nebo to, že mají ryby kosti. Oba tyto problémy řeší rybí filé, které se dá pořídit levně a kosti v něm ve většině případů nenajdete.

Pokud vám ale ryby skutečně nechutnají, zařaďte do jídelníčku alespoň dostatek potravin bohatých na omega-3 mastné kyseliny, jichž jsou ryby hlavním zdrojem. Jedná se například o kapustu, vlašské ořechy a chia semínka.

Zdroj: Stob Klub, Aktin, Recepty na každý den, Top recepty

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články