Rajčatová sezóna je tu. Připravte si výborná nakládaná sušená rajčata s česnekem

od Šárka Cvrkalová
< 1 minuta čtení
Susena rajcata
Zdroj: Shutterstock

Rajčata zrají a vy možná brzy nebudete vědět, co s nimi. Nejlepší jsou samozřejmě čerstvá, pokud jich ale máte ve skleníku několik keříčků, nemáte šanci je sníst. Proto si je můžete třeba usušit a následně naložit.

Nakládaná sušená rajčata se hodí do mnoha receptů. Dají se použít na pizzu, do rizota, do salátů, ale také jako součást omáček. Tato zelenina má navíc velké množství vitamínů a rozhodně se tak vyplatí mít doma její zásobu v jakékoli formě.

Jak rajčata usušit

Na sušení rajčat není vůbec nic složitého. Každý, kdo je doma pěstuje ve skleníku, by měl tento postup znát a každý rok si část úrody takto zpracovat. Na sušení se hodí prakticky kterýkoli druh rajčat.

Rajčata nejdříve zbavte stopek, omyjte je, osušte a nakrájejte na půlky nebo čtvrtky. Větší rajčata pokrájejte na kolečka. Pak si můžete vybrat 3 způsoby, jak je sušit. Na slunci, v troubě nebo v sušičce ovoce.

Sušení na slunci může trvat až 4 dny. V troubě máte rajčata usušená za pár hodin, je ale třeba je pravidelně obracet a kontrolovat. Nejjednodušší je dát je do sušičky, která se o většinu práce postará.

Jak na nakládaná sušená rajčata

Jakmile máte rajčata usušená, můžete je používat. Pokud ale chcete jejich chuť zvýraznit a udělat si lahodná rajčata nakládaná, není to žádný problém.

Potřebovat budete zralá rajčata, česnek, sůl, bazalku, tymián a slunečnicový olej. Stroužky česneku oloupejte a překrojte napůl. Pak je dejte společně s rajčaty do skleničky, poměr záleží na tom, jak výrazně chcete chuť česneku v jídle cítit. Přidejte tymián a čerstvou bazalku a vše zalijte olejem.

Rajčata ve sklenici uzavřete víkem a nechte alespoň týden na chladnějším místě odležet. Následně můžete pokrm používat k dochucení vámi vybraných jídel.

Zdroj: Two Friends Cooking, Eat Smarter, A Modo Mio

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články