Ptáci i včely musejí na kávových farmách spolupracovat. Jedině tak jsou výsledky pěstování maximální

od Šárka Cvrkalová
< 1 minuta čtení
Kavova zrna
Zdroj: Shutterstock

Kvalita kávy záleží na mnoha faktorech. Jak ale ukazují poměrně nedávné studie, jedním z nich je i spolupráce včel a různých druhů ptactva. Průzkum probíhající na 30 farmách s kávovníky potvrdil, že tato zvířata hrají velmi důležitou roli při pěstování kávovníků.

Průzkumníci dříve zkoumali jednotlivé vlivy na pěstování kávy zvlášť. Jenomže příroda je složitější. „Jde o systém vzájemně se ovlivňujících kompromisů a synergií,“ popsala situaci Alejandra Martínez-Salinas z Centra pro výzkum tropického zemědělství.

Spolupráce ptáků a včel kávě prospívá

Včely jsou v přírodě důležité. Opylují rostliny, což je přínosné samozřejmě i při pěstování kávovníků, vysvětluje Eco Watch. Ptáci jsou potom potřební jakožto hubiči škůdců, kteří rostliny napadají.

Vědci zkoumali čtyři různé scénáře. V jednom případě nebylo pěstování kávovníků ovlivněno ničím. V dalších dvou případech zkoumali odborníci situaci, kdy kvalitu pěstování měnili ptáci, nebo včely.

Pouze v případě, kdy živočichové své síly spojili, došlo ale k dokonalým výsledkům. Bylo tak prokázáno, že včelám a ptákům by mělo být vždy umožněno v prostředí, kde se káva pěstuje, fungovat tak, aby mohli dělat to, co je pro ně přirozené.

25% pokles

V minulosti se vědci pokoušeli dokázat, že včely a ptáci pracují lépe v prostředí, kde se jim jiný živočišný druh neplete. Současné výzkumy ale ukazují, že v takovém případě klesla produkce kávy až o 25 %.

Je proto důležité zachovat přirozené prostředí a nechat přírodu, aby si sama poradila se soužitím ptáků i včel. Oba druhy zvířat jsou při pěstování kávy stejně důležití a pouze v případě, že dojde k jejich spolupráci, budou výsledky maximální.

Zdroj: Eco Watch, PNAS, Environemntal News Network, Lab Manager, Bean Scene

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články