Pštrosí vejce ze školní jídelny se dá připravit i neobyčejně. Zavzpomínejte na dětství a pochutnejte si

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
pstrosi vejce
Zdroj: Shutterstock

Když jsem jako malá viděla ve škole na jídelním lístku pštrosí vejce, hodně jsem od toho očekávala. Moje zklamání pak bylo obrovské, když jsem zjistila, že jde jenom o sekanou ve tvaru vajíčka, ve které je zapečené obyčejné malé slepičí vajíčko. Nakonec jsem si ale pochutnala. A i dnes mám jednou za čas na tohle typické jídlo ze školních jídelen chuť.

Sice to nebyl žádný kulinářský požitek, na druhou stranu se na tom nedalo až tak nic zkazit. Jako děti jsme tak byli za pštrosí vejce docela rádi. Já jsem se ho potom naučila dělat i doma, upravila jsem si ho ale tak, aby se dalo podávat i hostům a nikdo nad ním neohrnoval nos.

Pokud i vás občas přepadne nostalgie a chcete si zavzpomínat na jídla ze školní jídelny, recept na pštrosí vejce není ničím složitým. Já k němu doma navíc dělám pórkovo-bramborovou kaši a zdobím ho brusinkami. Tímto způsobem se z jídla obyčejného stane požitek.

Pštrosí vejce

Pštrosí vejce je jídlo, na kterém si pochutná celá rodina. Udělat 4 porce není nijak složité. Budete potřebovat půl kilogramu hovězího mletého masa, 4 vajíčka, česnek, cibuli, majoránku, zakysanou smetanu, strouhanku a pepř a sůl podle chuti.

Na přílohu si pak připravte jen brambory, pórek, šalotku, petržel, mléko a sůl. Nejprve si natvrdo uvařte vajíčka, já je vařím zhruba 9 minut. Nechte je vychladnout a smíchejte si mezitím mleté maso s prolisovaným česnekem, majoránkou, solí a pepřem.

Podle potřeby přidejte do směsi strouhanku, aby se dalo z masa vytvarovat větší vajíčko. Do toho zabalte uvařené vejce a připravte si 4 kousky sekané na pekáč. Maso je dobré lehce podlít. Peče se na 180 °C zhruba 40 minut.

Pórková bramborová kaše

Na pórkovou kaši si dejte vařit brambory a na pánvičce si zatím osmahněte cibulku. Tu pak vhoďte do uvařených brambor společně s nasekanou šalotkou a petrželí a přidejte trochu mléka. Tyčovým mixérem pak připravte kaši.

Pórek povařte doměkka, rozmixujte v troše mléka a vmíchejte ho do kaše. Vše můžete nakonec zjemnit máslem a podle chuti dosolit. Takto připravenou kaši nandejte na talíř, přidejte k ní na půlku rozkrojené pštrosí vejce a zalijte ji trochou výpeku.

Osobně pak jídlo zdobím brusinkami, čerstvým kouskem petržele, rajčaty či okurkou. Je ale jen na vás, jakou zeleninu na oblohu využijete. Někteří členové mojí rodiny pak samozřejmě musí mít k jídlu tatarku.

Zdroj: OnlyU

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články