Pravděpodobně každý z nás zná piškoty polomáčené v čokoládě, které mají uprostřed kolečko pomerančového želé. Dají se koupit skoro v každém obchodě a pochutnáte si na nich u televize, můžete je ale nabídnout i hostům. Víte ale, že si je můžete udělat doma, a to mnohem zdravější?
Ty kupované mají poměrně hodně kalorií. Aby déle v balení vydržely, obsahují konzervační látky, které nejsou pro tělo úplně vhodné. Připravit si tyhle piškoty doma je přitom tak snadné, takže na ty umělé z obchodu hned zapomenete.
Co budete potřebovat?
Ingredience si rozdělíte na tři díly. Na piškotové těsto budete potřebovat 2 větší vajíčka, 50 gramů cukru, 60 gramů mouky a čtvrt lžičky vanilkového extraktu.
Na pomerančovou náplň si připravte 50 gramů cukru, 120 mililitrů pomerančového džusu a pytlík želatiny. Potom už jen na polevu budete potřebovat asi 130 gramů tmavé čokolády a na spojení pomerančový džem.
Snadný a rychlý dezert
Cukr a pomerančový džus dejte společně do pánve a přiveďte k varu. Jakmile se cukr rozpustí, přisypte želatinu a nechte prohřát. Směs se musí pouze ohřívat, nesmí se vařit. Do formy na muffiny nalijte vždy zhruba lžičku směsi a nechte ji zatuhnout na malé pomerančové kolečko.
Na těsto smíchejte všechny suroviny dohromady. Následně z něj piškoty buď vytvořte ručně a dejte je na plech vyložený pečicím papírem, nebo použijte znovu formu na muffiny. Piškoty se pečou na 180 °C zhruba 8 minut.
Na závěr už stačí jenom vzít piškot, namazat jej džemem a přimáčkout na něj pomerančové kolečko z želatiny. Potom celé piškoty polijte rozpuštěnou hořkou čokoládou a nechte vychladnout. A jednoduchý a velmi chutný dezert je na světě.
Zdroj: The Spruce Eats, Great British Chefs, Marsha’s Baking Addiction, Jernej Kitchen
Autor: Šárka Cvrkalová