Pizzu Hawai vymyslel Kanaďan z Řecka, který se inspiroval Čínou

od Šárka Cvrkalová
< 1 minuta čtení
Pizza Hawai
Zdroj: Shutterstock

Podle některých lidí ananas na pizzu rozhodně patří. Jiní ale tuto kombinaci nemohou vystát. Ať už patříte do kterékoli z těchto dvou skupin, pizza Hawai existuje a její historie je velmi zajímavá. Nepochází totiž ze sluncem zalitého ostrova, jak si mnoho lidí podle názvu myslí.

Pizza Hawai kombinuje chuť kečupového základu s italskými bylinkami, šunkou a ananasem. Někteří lidé tuto netradiční kombinaci milují, jiní se jí při výběru v restauraci raději vyhnou. Kdo vlastně pizzu, která rozděluje svět na dva tábory, vymyslel?

Původ v Kanadě

Ačkoli podle názvu si možná mnoho lidí myslí, že je jasné, odkud pokrm pochází, skutečnost je úplně jiná. Pizzu totiž vytvořil v 60. letech minulého století Kanaďan Sam Panopoulos, píše Food Network. Ten do země emigroval z Řecka.

Jeho restaurace byla dlouhé roky jediná, kdo tento pokrm prodával. Postupem času se ale jídlo stalo oblíbenějším a rozšířilo se do celého světa. Panopoulos se při pečení originální pizzy inspiroval čínskou kuchyní.

Jak uvádí ve svém videu i influencerka Chili Ta Thuy, ve východních zemích byla vždy oblíbená kombinace masa se sladkými chutěmi. Název dostala pizza podle plechovky havajského ananasu, který tehdy kuchař použil.

Recept na pizzu Hawai

Pokud si chcete pizzu Hawai připravit i doma, budete k tomu potřebovat 1 lžíci cukru, 400 mililitrů vody, kostku droždí, 5 lžic olivového oleje a 800 gramů hladké mouky. Z těchto surovin vypracujte těsto, které nechte hodinu kynout.

Na ozdobení pizzy si připravte stroužek česneku, 100 gramů šunky, 100 mililitrů kečupu, bazalku, 50 gramů sýru a 150 gramů ananasu.

Z těsta vytvořte placku, kterou potřete kečupem smíchaným s česnekem a bazalkou. Pizzu pak ozdobte šunkou a ananasem a posypte sýrem. Zapéká se v troubě předehřáté na 200 °C zhruba 20 minut.

Zdroj: BBC, Gozney, Food Network

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články