Levné, rychlé, vynikající. Všechna tato slova vystihují pískorky, placky z brambor, které se jedí nasladko obalené v moučkovém cukru. Pokud jste o nich ještě neslyšeli, možná je ten správný čas si je doma připravit.
Někdo je má rád jen tak s cukrem, jiní si je potírají tvarohem nebo povidly. Pískorky jsou sice receptem už trochu zapomenutým, rozhodně se ale vyplatí si na něj zavzpomínat.
Sladké bramboráky
Na první pohled připomíná jídlo sladké bramboráky. A jeho příprava se vlastně tolik neliší. Budete potřebovat 500 gramů brambor, 170 gramů hladké mouky, 2 vajíčka, 30 gramů másla, sůl a olej.
Bramboráky se dělají z brambor syrových. Na pískorky je ale předem uvařte, oloupejte a potom teprve nastrouhejte. Smíchejte je s moukou a vajíčky, přidejte máslo a připravte si vláčné těsto.
Smažte dozlatova
Jakmile máte těsto připravené, udělejte z něj placku, ze které vykrajujte například sklenicí placičky. Ty potom rozplácněte rukou, aby měly méně pravidelný tvar.
Takto připravené placky smažte na oleji nebo na sádle dozlatova. Potom se ještě teplé obalují v moučkovém cukru. Někdo má pískorky rád také s povidly nebo tvarohem.
Ať už se rozhodnete pro kteroukoli verzi, je toto jídlo vhodné nejen jako oběd, ale také večeře. Především vaše děti si ho zamilují a jde také o vhodný způsob, jak rychle pohostit větší množství lidí.
Zdroj: Magazín Recepty, Recepty, Český rozhlas Plzeň
Autor: Šárka Cvrkalová