Jídla z jednoho pekáče bývají obvykle snadná na přípravu, velmi rychle hotová a také chutná a sytá. A platí to i u pokrmu s názvem pikantule. Tohle jídlo dělám velmi ráda, protože splňuje veškerá označení z předchozích věty. A navíc ho miluje celá moje rodina.
Pikantule jsou zapečené brambory se sýrovou omáčkou, smetanou a masem. Chutě se k sobě skvěle hodí a jde o pokrm, který nikdy nezklame. A je jedno, zda si ho dáváte uprostřed týdne k večeři, nebo jako nedělní slavnostní oběd.
Maso a smetanové brambory
Na přípravu pikantulí budete potřebovat brambory, kuřecí prsa, provensálské koření, česnek, olej, sýr s modrou plísní, goudu, sůl, pepř a smetanu ke šlehání.
Proč se pokrmu říká pikantule, na to jsem vlastně nikdy nepřišla. Můj nejlepší odhad je, že jsou lehce štiplavé po česneku. Nejde ale o nic, co by se nedalo zvládnout. Každý si navíc může brambory dokořenit podle své libosti.
Jak na přípravu pokrmu
Jídlo se připravuje v jedné pánvi, velkou výhodou tedy je, že u něj neušpiníte celou kuchyni. Očištěné brambory nejprve nakrájejte na čtvrtky a dejte je do pánve, která potom bude moci i do trouby. Přidejte na malé kostičky pokrájené kuřecí maso.
Směs osolte, opepřete a krátce společně s provensálským kořením osmahněte. Potom přidejte prolisovaný česnek a nechte vše 5 minut odpočinout. Pokud může pánev do trouby, zasypte směs v ní sýrem a zalijte ji smetanou. V opačném případě ji nejprve přendejte do zapékací mísy.
Pikantule se pak pečou asi 30 minut v troubě předehřáté na 200 °C. Pak už jen stačí dát pekáč doprostřed stolu, aby si každý nabral na talíř přesně tolik, kolik sní. Při servírování můžete pokrm posypat čerstvou petrželkou.
Zdroj: Autorský článek
Autor: Šárka Cvrkalová