Perníkové latte: Připravte si ho doma, nevyjde vás ani na polovičku

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
Pernikove latte
Zdroj: Shutterstock

Perníkové latte se během vánočního období prodává v mnoha kavárnách. Velmi snadno si ho ale můžete připravit i doma a nevyjde vás cenově ani na polovičku. Z vlastních zkušeností vím, že v některých podnicích v Praze za něj totiž zaplatíte i 120 korun za půl litru.

Pojmem perník se původně označoval kondenzovaný zázvor, uvádí Confectionary Chalet. I dnes je tento potravinářský produkt často zázvorem dochucený, jinak se ale jedná o sladké pečivo složené z pšeničné a žitné mouky, mléka, vajec, karamelizovaného cukru a medu.

Peprník

Historie perníku sahá až do starého Říma a Řecka. Konkrétní zmínky o výrobě perníku se v Evropě objevují již ve 13. století. V Čechách se o něm poprvé hovořilo v roce 1335, uvádí Perníková chaloupka.

Pojem pochází ze slova peprník, jak se pečivu říkalo dříve. Vyrábělo se totiž původně z medu, mouky a pepře. Receptura se ale postupně upravovala a dnes jde o sladkou kořeněnou pochutinu, kterou si spojujeme nejen s Vánocemi, ale například i s návštěvami pouti.

Jak na perníkové latte

Perníková chuť je pro vánoční svátky typická. A nemluvíme pouze o perníčcích jako takových, ale i o tom, že se perníkové koření používá při přípravě různých pokrmů a nápojů. A vánoční perníkové latte je jedním z nich.

Na přípravu tohoto nápoje budete potřebovat 2 lžíce perníkového sirupu, 30 mililitrů espressa, půl šálku mléka, lžičku skořice a šlehačku.

Pokud si připravujete perníkový sirup doma, do hrnce dejte 2 šálky vody, půl šálku cukru, 2 lžičky strouhaného zázvoru, lžičku skořice a půl lžičky vanilkového extraktu. Vše asi 15 minut povařte a vznikne vám tekutina sirupové konzistence.

Dvě lžičky tohoto sirupu dejte do skleničky, zalijte vyšlehaným mlékem, a nakonec dolijte nápoj espressem. Vše dozdobte šlehačkou a posypte nastrouhaným perníkem, skořicí nebo kousky čokolády. Pak už si jen vychutnejte dokonalý vánoční nápoj.

Zdroj: BBC Good Food, Burrata and Bubbles, Confectionary Chalet, Perníková chaloupka

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články