Pastýřský salát je lehké jídlo, které se skvěle hodí k letnímu obědu nebo večeři. Podává se obvykle s pita chlebem, podle serveru Cooking New York Times je k němu v některých oblastech oblíbené také pečené jehněčí maso.
V létě se rád člověk osvěží nějakým studeným obědem. Saláty jsou v tomto období velmi oblíbené. A pokud si doma vyzkoušíte připravit pastýřský salát, určitě si ho oblíbíte a budete ho dělat minimálně jednou do 14 dní.
Velké množství vitamínů
Na přípravu salátu budete potřebovat rajčata, okurky, petrželovou nať, černé olivy, malou červenou cibuli, ocet, citronovou šťávu, olivový olej, sůl, čerstvě mletý černý pepř a feta sýr.
Jak už vypovídá soupis surovin, půjde o jídlo velmi zdravé. Díky zelenině do těla dostanete velké množství vitamínů. Díky tomu správnému dochucení si pak salát užijete i v parných dnech, během kterých vás příjemně osvěží.
S chlebem i s masem
Zeleninu nakrájejte na malé kousky a smíchejte ji s malým množstvím octa, citronové šťávy, oleje a kořením. Potom do salátu přidejte olivy a posypte ho nakrájeným feta sýrem. Jeho slaná chuť se příjemně smísí s kyselou zálivkou a vytvoří dokonalou harmonii.
Salát si vychutnáte například s pita chlebem, který si můžete koupit v obchodě, ale velmi jednoduše také připravit doma. Zjednodušený pita chléb připravíte například ze dvou spečených tortill, mezi které nastrouháte sýr.
Pokud si ale troufnete na domácí těsto, můžete pita chléb upéct i klasický. Jinak se dá k salátu konzumovat maso, tradičně to bývá jehněčí, což je také jeden z důvodů, proč se mu říká pastýřský. Hodí se ale také jako příloha ke grilování vepřových steaků nebo kuřecích plátků.
Zdroj: Food Network, Cooking New York Times
Autor: Šárka Cvrkalová