Panzanella: Zdravý a lehký salát, v němž využijete zbytky chleba

od Šárka Cvrkalová
< 1 minuta čtení
Panzanella
Zdroj: Shutterstock

Přemýšlíte nad nějakým lehkým letním jídlem, které se dá jíst i za studena? A přebývá vám doma pečivo, které nevíte, jak spotřebovat? Přesně v takovém případě je čas si připravit domácí panzanellu.

Tento klasický toskánský salát se skládá především z rajčat, chlebu a jednoduchého octového dresinku. To všechno doplňuje další zelenina, díky které je jídlo velmi osvěžující a skvěle se hodí do letních dnů.

Zdravý letní salát

Panzanella je jídlo zdravé, které si můžete dát i během diet. Na jeho přípravu budete potřebovat červenou papriku, den starý chléb, olivový olej, rajčata, cherry rajčata, krupicový cukr, vinný ocet, červenou cibuli, česnek, ančovičky a bazalku.

Cherry rajčata pokrájejte na půlky, klasická rajčata na větší kousky, cibuli najemno. Bazalku nasekejte nadrobno a česnek nakrájejte na tenké plátky.

S paprikou do trouby

Papriky překrojte napůl a dejte je společně s chlebem zapéct do trouby. Jakmile bude chleba křupavý a na paprikách se objeví puchýřky, vyndejte plech ven. Papriky zbavte jader a sloupněte z nich slupku.

Potom je pokrájejte nahrubo a chléb nakrájejte na větší krutony. Do mísy dejte rajčata společně s octem a cukrem. Po promíchání postupně přidávejte česnek, bazalku, cibuli, ančovičky, a nakonec i chléb a papriky. Vše dobře promíchejte.

Panzanella se dá konzumovat jako lehký oběd. Je ale skvělým salátem také k letnímu grilování. Jakým způsobem si ji vychutnáte, je jen na vás, vždy si ale můžete být jisti, že se jedná o snadný a zdravý recept.

Zdroj: Taste Atlas, Eat and Walk Italy, The Medieterranean

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články