Opičí máslo: Pomazánka, kterou můžete skladovat v lednici až 6 týdnů

od Šárka Blahoňovská
2 minuty čtení
opici maslo
Zdroj: Shutterstock

Opičí máslo zní všelijak, ale nebojte se, s opicí má společného asi tolik, jako má koňská mast s koněm nebo psí sádlo se psem, naštěstí. Oblibu si získalo opičí máslo především ve Spojených státech amerických, ale pomalu jej díky sociálním sítím objevují i Češi.

Kouzlo opičího másla tkví v jeho ingrediencích. Díky použitým banánům (odkud adjektivum „opičí“ v názvu) trochu připomíná provařenou zmrzlinu banana split, díky ananasu a kokosu zase nealkoholický koktejl Piña Colada.

Kromě použitých surovin vás ale tato ovocná pomazánka nadchne také svou konzistencí a možnostmi využití. Můžete ho namazat jen tak na chleba, dát dětem jako svačinku nebo si s ním ozdobit jogurt či ovesnou kaši na snídani.

Ingredience

Na opičí máslo budete potřebovat 4 banány, které jsou jeho hlavní ingrediencí, plechovku ananasu, čtvrt šálku strouhaného kokosu, 2 šálky cukru a 3 polévkové lžíce citronové šťávy.

Co se týče banánů, tak zapomeňte na ty skoro zelené. Použijte určitě ty žluté s měkčí dužinou. Pokud si v obchodě koupíte nazelenalé banány, počkejte raději pár dní, než vám doma dozrají v míse s ovocem.

U ananasu z plechovky použijte i šťávu, která hraje také důležitou roli v ochucení opičího másla.

Postup

Banán si nakrájejte na kolečka, ananas na malé kostičky a dejte do hrnce s ostatními surovinami. Směs přiveďte k varu a stále ji míchejte.

Poté stáhněte teplotu sporáku na minimum a nechte vařit ještě asi 20 minut. Že je opičí máslo hotové, poznáte, až se banán úplně rozpustí.

Vznikne hustá ovocná omáčka, která konzistencí připomíná jablečné pyré. Citronová šťáva obsažená v opičím másle zaručí, že vám nezhnědne.

Opičího másla můžete udělat více, dát jej do uzavíratelných sklenic a skladovat vlednici, kde vám vydrží až 6 týdnů. Budete ho tak mít po ruce, kdykoliv budete dělat palačinky, lívance nebo mít zkrátka chuť na něco sladkého.

Zdroj: This Grandma is Fun, One Little Project

Autor: Alice Konopásková


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články