Obatzda: Jednoduchá bavorská pomazánka k pivu. Vychutnáte si ji s pečivem i bramborami

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
obatzda
Zdroj: Shutterstock

Ke guláši se skvěle hodí pivo. Co se ale skvěle hodí k pivu? Pokud máte chuť si s přáteli otevřít lahev nebo plechovku svého oblíbeného chmelového moku a něco malého k němu zakousnout, jistě vás potěší bavorská obatzda. Říká se jí také pivní sýr.

Mužská část naší domácnosti pikantní pomazánku úplně miluje. Proto jsem ji v životě připravovala opravdu mnohokrát.

Ačkoli je obatzda poměrně tučná, její vynikající chuti se zkrátka nedá odolat a k dobrému pivu prostě patří.

Bavoři jednoduše vždy věděli, co se k tomuto alkoholu hodí nejlépe. Recept na obatzdu není vůbec náročný, pokud tak chcete udělat svému muži doma radost, vyzkoušejte ji i vy. Uvidíte, že si ji zamiluje a bude vás za ni na rukou nosit.

Pivní sýr

Na přípravu pomazánky budete potřebovat 300 gramů romadúru, 50 gramů másla, 2 cibule, 4 lžíce piva, lžičku sladké papriky, drcený kmín, mletý pepř a sůl. Pokud milujete ostřejší chutě, přidat můžete i trochu chilli.

Máslo nechte mimo ledničku změknout. Potom ho společně se sýrem rozmačkejte vidličkou. Cibuli nakrájejte spíše najemno, pokud ale vaši pánové doma chtějí, klidně ji můžete nakrájet více nahrubo.

Následně přidejte do směsi koření a pivo, vše dejte do krabičky zakryté potravinářskou fólií a nechte odležet několik hodin. Chuti sýru a piva se skvěle promíchají a po odkrytí fólie pak ucítíte něco, čemu lidé říkají romadúrový zápach.

Můžete si ale být jisti, že jakmile poprvé pomazánku ochutnáte, změní se vaše uvažování a pokrm vám najednou bude neskutečně vonět. Pivní sýr se hodí na jakýkoli druh pečiva a servíruje se samozřejmě s půllitrem dobře vychlazeného piva.

Dá se jíst i s bramborami

Několikrát jsem už na internetu objevila i variantu, při které se sýr místo pečiva servíruje s vařenými či zapečenými bramborami. Může tak posloužit nejen jako malá svačinka, ale klidně i jako hlavní chod k obědu.

My ho doma milujeme spíš jen tak k posezení s přáteli, dovedu si ale kombinaci obatzdy s bramborami velmi dobře představit. Fantazii se meze nekladou a vy si můžete pomazánku vychutnat přesně podle svých chutí.

Zdroj: OnlyU

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články