Nikdy byste neměli vyhazovat starou bagetu. Můžete ji využít způsoby, které by vás ani nenapadly

od Šárka Blahoňovská
2 minuty čtení
zena bageta
zena bageta

Bageta je slovo, které doslova křičí Francií. Toto podlouhlé pečivo se velmi rychle rozšířilo po celé Evropě a dnes snad neexistuje obchod, ve kterém bychom si ho nemohli koupit. Dá jíst snad se vším a ke všemu, a to především proto, že je složeno jen ze čtyř ingrediencí: Mouky, vody, kvasnic a soli.

Co ale dělat, pokud bagetu nestihnete spotřebovat a ona vám ztvrdne?

Vyhodit ji a koupit novou je rozhodně špatná odpověď. Máme pro vás hned několik tipů, jak pečivo spotřebovat.

Ze staré bagety nová

To, že je pečivo tvrdé, neznamená, že se už nedá jíst.

První radou je zavírat bagety do chlebníku nebo do igelitových sáčků, tak vydrží déle křehké. Pokud vám ale i tak po pár dnech ztvrdne, nevadí.

Jednou z možností je bagetu nakrájet, namazat máslem a zapéct se sýrem a salámem na grilu či v toustovači.

Vnitřek pečiva vlivem másla změkne a okraje se opečou do křupava.

Pokud chcete ale raději bagetu měkkou, také je tu možnost.

Stačí ji namočit celou pod vodou a vložit na pět minut do rozehřáté trouby. Bageta vsákne vlhkost a bude stejně vynikající, jako by byla čerstvá.

Zahuštění omáček, knedlíky a strouhanka

Říká se, že nejlépe zahuštěný guláš je ten, do kterého se přidá pečivo. U podobných omáček zapomeňte na jíšku či mouku, jednoduše natrhejte na malé kousky vnitřek bagety a zahustěte omáčku jí.

Pokud vám ještě nějaká ta bageta zbyla, můžete si jako přílohu udělat domácí houskové – bagetové knedlíky.

Kusy rozmočené bagety se dají také zahustit karbanátky či masové koule, jistě existuje celá další řada receptů, které využívají starší tvrdé pečivo.

V neposlední řadě existuje možnost hodit celou bagetu do mixéru nebo ji na struhadle nastrouhat na strouhanku a místo guláše si k obědu obalit řízky.

Když nic jiného, zvířata si pochutnají

Pokud se přece jenom stane, že máte doma tolik pečiva, že ho opravdu nestíháte spotřebovat, je škoda vyhodit bagetu jenom tak do koše.

Ať už máte vy nebo soused nějaké domácí zvíře, pečivo uchovejte v suchu a na vzduchu – například na balkoně – kde nezplesniví.

Na tvrdých bagetách si pochutnají králíci, ovce, prasata a na menších kusech i slepice. Byla by škoda, aby přišlo jídlo na zmar

Navíc myslete na to, kolik tím pádem ušetříte nějakému farmáři za krmení.

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články