Nevíte, co s cuketami? Usušte je a vyrobte z nich mouku. Nahradí tu klasickou

od Šárka Cvrkalová
< 1 minuta čtení
cuketa mouka
Zdroj: Shutterstock

V dnešní době se mnoho lidí snaží klasickou bílou mouku něčím nahradit. Je obecně známým faktem, že není příliš zdravá a především při všemožných dietách by ji měl člověk vynechávat. Máme pro vás dobrou zprávu: mouka se dá vyrobit i z cukety a tu klasickou pšeničnou ve většině případů nahradí.

Cuket se letos opět urodilo obrovské množství a mnoho lidí neví, co s nimi. Pokud je to i váš případ, můžete jich několik využít pro přípravu cuketové mouky, ze které následně můžete vařit i péct stejně jako z té klasické.

Zdravá cuketa

Cuketa je velmi zdravá zelenina. Možná máte opět letos pocit, že jste se jí v posledních týdnech neskutečně přejedli, není na tom ale nic špatného. Do těla totiž díky ní dostanete mnoho vitamínů a minerálů.

Patří k nim například vitamíny A, B, C a K, dále potom hořčík, vápník, zinek, železo a fosfor, uvádí studie. A to všechno samozřejmě obsahuje také i cuketová mouka, která se dělá ze sušené zeleniny.

Jak na cuketovou mouku

Cuketovou mouku vyrobíte velmi snadno. Cuketu oloupete, zbavíte jader a nakrájíte na tenké plátky. Ty potom usušíte ideálně v sušičce na ovoce a zeleninu nebo v horkovzdušné troubě.

Sušenou cuketu potom dáte do mixéru a rozemelete ji na prášek.

Následně ji pak skladujte v temnu a suchu, ideálně ve skleněných nádobách. Mohou být i plastové, nejdůležitější ale je, aby byla mouka dobře uzavřená. Vydrží vám tak i několik měsíců.

Co se týče využití, moukou můžete zahušťovat jídla, obalovat v ní, dokonce z ní i péct. Při pečení se ale obecně doporučuje ji spíše v poměru 1:2 ve prospěch té cuketové smíchat s moukou klasickou, aby se vám pokrm po dopečení nerozpadala.

Zdroj: Common Sense Home, Homesteading in Ohio, Low Carb Inspirations

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články