Patříte k milovníkům jahod a sladkých dezertů? Pokud ano, rozhodně byste si doma měli připravit tento jednoduchý dort. A když píšeme jednoduchý, myslíme tím skutečně dort, který zvládne připravit úplně každý. A to navíc bez pečení a za krátkou chvíli.
Jahody jsou ovoce plné vitamínů. Najdete v nich vitamíny skupiny B, E a A. Mimo to obsahují také látky, jako jsou vápník, draslík, hořčík, železo či zinek, uvádí Health Essentials.
Díky tomu všemu jsou jahody silným antioxidantem, chrání tělo před bakteriemi a škůdci, mají protirakovinné účinky a pomáhají zmírňovat stres. Kromě toho jsou dobrým zdrojem energie a pomáhají i při cvičení a hubnutí. Obsahují totiž až 90 % vody a mají minimum kalorií.
Nepečený jahodový koláč
Nepečený jahodový koláč si můžete dát s klidným svědomím. Ačkoli je sladký a nějaké ty kalorie obsahuje, myslete na všechny pozitivní účinky jahod, které jsou popsány výše. Připravte si tak tuhle dobrotu i doma.
Potřebovat k tomu budete 100 gramů čerstvých jahod, 200 gramů mascarpone, 3 hrnky smetany, 3/4 hrnku cukru, lžičku vanilkového extraktu a 30 gramů grahamových sušenek.
Jak na přípravu dortu
Sušenkami si vyložte dortovou formu. Smetanu smíchejte s mascarpone, přidejte vanilkový extrakt a potřete směsí první vrstvu sušenek. Na ni položte další sušenky a postup několikrát opakujte. Vrchní vrstvu smetany potom ozdobte jahodami pokrájenými na plátky.
Dort můžete ještě posypat kakaem nebo skořicí. Následně ho stačí dát na hodinu zatuhnout do ledničky. Potom už ho jen na talíři dozdobte celými jahodami a šlehačkou a můžete podávat.
Zdroj: The Spruce Eats, Amanda’s Cooking, Health Essentials
Autor: Šárka Cvrkalová