Není plíseň jako plíseň. Jak poznat, že je váš plísňový sýr zkažený

od Šárka Cvrkalová
< 1 minuta čtení
Plisnovy syr
Zdroj: Shutterstock

Že je jídlo plesnivé, obvykle poznáte podle modrých skvrn na jeho povrchu a podle zápachu. Pokud jde ale o plísňový sýr, jehož odér je sám o sobě velmi silný a na povrchu jsou modré tečky vždy, jak poznat, že už je zkažený?

Takzvaně modré sýry skutečně obsahují plíseň. K výrobě plísňového sýra se používají odrůdy plísní Penicillium. Ty neprodukují toxiny a jsou považovány za bezpečné pro konzumaci, uvádí Food and Wine.

Jsou zdravé, ale…

Plísňové sýry jsou v mnoha ohledech zdravé. Přesto bychom je měli do jídelníčku zařazovat jen v omezeném množství, protože obsahují poměrně velké množství tuku a jsou kalorické.

Na druhou stranu jsou ale nenahraditelné především díky vysokému obsahu bílkovin. Obsahují také vápník, fosfor a hořčík, v neposlední řadě jsou pak plné vitamínů A, D, E, B6 a B12.

Jak poznat plesnivý plísňový sýr

Hledat závadný druh plísně na plísňovém sýru by bylo jako hledat jehlu v kupce sena. Často se tak možná bojíte, že sýr, který máte doma, už neosahuje jenom zdravou plíseň. Jak poznat, že je zkažený?

Sýr by měl obsahovat modré nebo zelené žilky a být krémově bílý. Pokud ale například na nivě objevíte zažloutlé okraje, je ideální je odkrojit. Nejde totiž jenom o to, že je sýr oschlý, jak si mnoho lidí myslí, ale o známku toho, že se v místě kazí.

Další známkou kažení je zápach připomínající čpavek. V neposlední řadě samozřejmě modré chlupaté výrůstky jsou plísní nejedlou, ty už ale obvykle člověk nepřehlédne ani na sýru plísňovém.

Pokud máte doma sýr, na kterém se objevila závadná plíseň, není třeba ho vyhazovat celý, píše Mental Floss. Ideální je poškozenou část vyříznout a společně s ní i dostatečnou část sýru okolo. Zbytek ale můžete bez problémů konzumovat.

Zdroj: Mental Floss, Food and Wine, Tasting Table

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články