Nečekejte na italské týdny v obchodě. Tyhle výborné tyčinky zvládnete upéct i vy

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
Sfogliatine
Zdroj: Shutterstock

V originále se jídlu říká sfogliatine glassate. Jde o dezert z listového těsta, který částečně vypadá, jako by byl vytvořen ze skla. A kromě zajímavého vzhledu má také vynikající chuť. Seženete jej v rámci italského týdne v supermarketech, s námi ale na něj čekat nemusíte. Připravte si tyto výborné tyčinky jednoduše doma.

Původem italské pečivo je vytvořeno z meruňkové polevy a upečené dokřupava. Skvěle se hodí k šálku kávy, jde tak o vynikající sladkost, pokud chcete pohostit vzácnou návštěvu.

Čas, který se vyplatí

Sfogliatine glassate nepatří k náročným receptům, příprava jídla ale vyžaduje trochu času a trpělivosti. Nečekejte, že budete mít za 30 minut hotovo. Hodina a půl, kterou nad dezertem strávíte, se ale ve výsledku rozhodně vyplatí.

Na přípravu budete potřebovat listové těsto, vajíčko, 3/4  hrnku cukru, 3 lžičky škrobu a půl hrnku meruňkového džemu. Ujistěte se, že je zcela bez kousků, které by v něm při tvorbě dezertu překážely.

Jak na výrobu sladkosti

V malé misce nejprve vyšlehejte vaječný bílek s cukrem. Jakmile se dobře spojí, přidejte škrob a míchejte, dokud vám nevznikne hladká směs. Tu zakryjte potravinářskou fólií a dejte stranou.

Listové těsto rozdělte na obdélníky a udělejte do nich vidličkou několik děr. Tím zabráníte tomu, že by se při pečení těsto příliš nafouklo. Obdélníčky dejte na plech vyložený pečicím papírem.

Po půl hodině vyndejte odleželou směs z bílků a cukru a potřete jí těsto. Dejte vše na půl hodiny do ledničky odpočinout. Džem dejte do zdobícího vaku a následně jím nazdobte obdélníčky těsta tak, aby na jejich povrchu vzniklo několik písmen X.

Vše dejte nakonec péct do trouby předehřáté na 180 °C zhruba na 30 minut. Pak nechce dezert vychladnout a podávejte ho ideálně ještě tentýž den, aby byl křehký a čerstvý. Hodí se k němu káva, dá se ale jíst také s bílým jogurtem a ovocem.

Zdroj: Jaja Bakes, 30 Seconds, Geoff’s Baking Blog

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články