Nakládaná červená cibule: Ozvláštní masité pokrmy i saláty a vydrží vám v lednici měsíce

od Šárka Blahoňovská
2 minuty čtení
nakladana cibule
Zdroj: Shutterstock

Bez červené cibule by nikdy nevznikl žádný dobrý nakládaný hermelín. Výborná je i s tatarákem či v řeckém salátu. Její štiplavou a nasládlou chuť ale využijete i v jiných pokrmech, kterým dodá ten správný šmrnc. A snadno si ji uděláte doma.

Přestože Češi jsou zvyklí spíše na cibuli bílou, ta červená už si také dávno udělala na jejich nákupním seznamu místo. Je plná antioxidantů, může zlepšit trávení a má rovněž antibakteriální vlastnosti.

Ačkoliv jsme mistři nakládaného hermelínu, utopenců a nakládané či kvašené zeleniny, cibuli jsme zvyklí vnímat jen jakýsi doplněk obsahu velkých zavařovacích sklenic, což je velká škoda. Taková nakládaná cibulka v sendviči nebo hamburgeru pozvedne jídlo na úplně jinou úroveň.

Nakládaná cibule má také na rozdíl od té čerstvé tu výhodu, že nezměkne a zůstane křupavá. Její nálev lze ochutit různými způsoby, platí ale to, že ji zvládnete připravit s běžnými surovinami ve své spíži.

Jak ji připravit

Na nakládanou cibuli budete potřebovat dvě velké červené cibule, ocet, cukr nebo oblíbený sirup (datlový, čekankový a podobně, poslouží i med), česnek, sůl a dle chuti kuličky černého pepře, hřebíček a chilli.

Cibule si oloupejte a očistěte. Poté je nakrájejte rovnoměrně na kolečka, ideální je na to kráječ, a dejte je do velké mísy. Nakrájenou cibuli přelijte čtyřmi šálky vroucí vody a nechte ji tak aspoň 5 minut. Následně ji sceďte.

Pak přijde čas na přípravu nálevu. Ten se dělá nejčastěji z vinného, jablečného nebo bílého octa. Vyberte si dle svých preferencí – naším tipem je ten jablečný, který je zdraví prospěšný a není tak „agresivní“.

Půlku šálku octa smíchejte s polovinou šálku vody a 3 lžícemi cukru, medu nebo sirupu. Dále tam přijde půl lžičky soli a 1 lžička celého pepře. Přidat můžete také čtyři stroužky česneku nakrájeného na plátky. Kdo má rád kořeněné chutě, může nálev doplnit o trochu hřebíčku a chilli.

Do hotového nálevu přidejte cibuli z cedníku a nechte odležet minimálně 10 minut. Následně můžete nálevem s cibulí plnit čisté a vyvařené sklenice, jež uzavřete víčkem.

Celý proces zabere jen 20 minut práce, avšak takto nakládaná cibule vám vydrží v lednici několik měsíců. Můžete tak po ní sáhnout, kdykoliv budete potřebovat.

Využití nakládané cibule jsme nastínili už na začátku, nicméně kromě masitých pokrmů, salátů, sendvičů a hamburgerů ji můžete přidat i do hot dogů, smažených vajíček nebo mexických jídel – v tortillách a tacos nebude mít konkurenci.

Nakládaná červená cibule bude rovněž vhodným jedlým dárkem, který potěší vaše blízké pod stromečkem.

Zdroj: Montana Happy, Girl with the Iron Cast, ResearchGate

Autor: Alice Konopásková


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články