Med vylepší marinádu i zeleninu. Vyzkoušejte tyto skvělé recepty

od Dominika Jandorová
2 minuty čtení
med recepty
Zdroj: Shutterstock

Med je jednou z nejoblíbenějších superpotravin. Možná si ho dáváte do čaje nebo přidáváte do moučníků, ale med se hodí do velkého množství pokrmů, u kterých by vás to třeba ani nenapadlo. Ukážeme vám několik možností, jak jej můžete začít využívat.

Kromě schopnosti přirozeně osladit jakoukoli potravinu, má med dlouhou historii jako lék. Používal se a nadále používá k léčbě ran, podpoře trávení a ke zklidnění kašle a bolesti v krku.

Díky své přirozené kyselosti a nízkému obsahu vlhkosti odradí i většinu bakterií, takže sklenice medu vydrží velmi dlouho. Ale lepší než jej skladovat je použít ho v některém z následujících receptů.

Je libo marinádu či polevu?

Nezáleží na tom, zda připravujete kuřecí, vepřové, hovězí, lososa, krevety nebo jiné bílkoviny, med se skvěle hodí ke všem masovým pokrmům. Web Food Republic doporučuje využít tento včelí produkt jako marinádu nebo polevu.

Rychlou marinádu na bázi medu připravíte tak, že smícháte stejné množství medu a kyselé tekutiny, jako je ocet nebo pomerančová šťáva (asi 1/4 šálku), se 2 lžícemi sójové omáčky, několika stroužky prolisovaného česneku a 1/2 lžičky nastrouhané pomerančové kůry nebo mletého zázvoru. Když je vše dobře promícháno, obalte maso marinádou a před přípravou ho nechte asi 30 minut v lednici, aby nasálo chuť marinády.

Stejně snadno si můžete připravit i polevu, kterou potřete maso, které grilujete, opékáte nebo pečete v troubě. Stačí nalít asi 1/4 šálku medu do misky a pak po lžičkách přidávat další ingredience, dokud nezískáte ideální omáčku. K medu se hodí kupříkladu sójová omáčka, dijonská hořčice, česnek, chilli, kmín, paprika, rozmarýn nebo kurkuma.

Sladká zelenina

Přírodní sladidlo můžete použít i k oživení celé řady klasických druhů zeleniny, od mrkve a růžičkové kapusty až po sladké brambory a zelené fazolky. Med zvýší přirozenou sladkost zeleniny a zároveň podpoří karamelizaci, ztlumí případnou hořkost čerstvé zeleniny a zvýrazní její přirozené zemité tóny.

Třeba medem glazovaná mrkev (viz Immaculate bites) je skvělou přílohou ke každému domácímu jídlu. Sežeňte si několik baby mrkví a obalte je v másle, česneku, tymiánu, medu, soli a pepři.

Med pozvedne i nápoje

Využití medu se samozřejmě neomezuje jen na pokrmy, široké uplatnění nalezne i u přípravy nápojů. K létu se určitě hodí domácí broskvová limonáda podle receptu na Eat Well. Na 2 až 3 sklenice si připravte 3 broskve, šťávu z 2 citronů, tekutý med (podle chuti) a 1/4 až 3/4 šálku perlivé vody.

Broskve oloupejte, rozkrojte, odstraňte pecku a vložte do odšťavňovače. Pokud nemáte odšťavňovač, rozmixujte dužinu v mixéru a poté ji propasírujte přes jemné sítko, abyste oddělili šťávu od dužiny. Do broskvového základu přidejte citronovou šťávu. Dobře promíchejte a přelijte do láhve. Přilijte vodu, dobře promíchejte a podle potřeby přidejte med. Uchovávejte v chladu v uzavřené nádobě a co nejdříve vypijte.

Zdroj: Immaculate bites, Eat Well, Food Republic

Autor: Dominika Jandorová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články