Někdo pokrmu říká masové hašé, jiní ho skloňují jako masovou haši. Jde o jídlo, které je připravené ze zbytků vepřového masa a staršího pečiva, které se může stát dokonalou večeří nebo obyčejným obědem. Já doma masovou haši dělám poměrně často, abych využila zbytky.
Jídlo je na přípravu velmi snadné a může se na první pohled zdát, že nejde o žádné velkolepé dílo. Kdykoli ale haši servíruji, zůstanou po ní jen vyleštěné talíře, a někteří strávníci si dokonce i přidávají.
Zbytky masa a staré pečivo
Na přípravu bramborové haše budete potřebovat 500 gramů vepřového masa, které už bylo uvařené nebo upečené, 250 mililitrů vývaru, 3 starší rohlíky, 1 cibuli, sádlo, majoránku, česnek, sůl, pepř a strouhanku.
Rohlíky nakrájejte nebo natrhejte na menší kusy a zalijte je vývarem. Ten se do nich vsákne a rozmočí je. Mezitím si na másle osmahněte najemno nakrájenou cibuli.
Pečená masová haše
Zbytky pečeného nebo vařeného masa nakrájejte na menší kousky, smíchejte je s namočenými rohlíky a osmaženou cibulí, vše dejte do mixéru a rozmělněte na jemnou kaši.
Promíchanou směs podle vlastní chuti dochuťte majoránkou, česnekem, solí a pepřem. Vše dobře promíchejte a potom dejte do pekáče, který jste předem vymazali sádlem a vysypali strouhankou.
Haše se peče zhruba 30 minut v troubě na 180 °C. Podává se obvykle s bramborami, já k ní často dělám ještě okurkový salát s bílým jogurtem. A i když se zdá, že jde o obyčejné jídlo, je to skutečně vynikající způsob, jak spotřebovat zbytky.
Zdroj: Autorský článek
Autor: Šárka Cvrkalová