Mamaliga: Tradiční rumunské jídlo chudých připravíte z kukuřičné mouky a vody

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
Mamaliga
Zdroj: Shutterstock

Mamaliga je rumunský národní pokrm. Někteří lidé se po něm mohou doslova utlouct. Pro jiné jde o jídlo poněkud přeceňované, které dříve sloužilo jen k tomu, aby nasytilo chudé rolníky. Jedná se o kukuřičnou kaši, která je velmi podobná polentě.

Původně šlo o pokrm, který v jídelníčku chudých především nahrazoval chléb, uvádí Travel Magazín. Dnes se ale dá toto jídlo objednat i ve vyhlášených restauracích a je považováno za jeden z národních pokladů.

Jídlo se tradičně dělá v Rumunsku v mnoha rodinách na večeři. Dnes už nikdo neřeší, že šlo kdysi o pokrm, který jedli pouze chudí. I přesto, že je mamaliga levná, když se umí dobře připravit, může být velmi chutná a zasytit celou rodinu.

Důležitá je správně hrubá mouka

Na přípravu pokrmu budete potřebovat 3 šálky vody, lžičku soli, šálek kukuřičné mouky, smetanu, sýr feta a čerstvé bylinky. Důležité je mít mouku správně semletou, upozorňuje paní Merhoutová ve videu na České televizi.

Mouka nesmí být příliš hrubá, ale ani příliš jemná. Ideální je namlít si ji přímo doma a udělat ji polohrubou. Pokud ji koupíte v obchodě, může se vám stát, že bude mít mamaliga nakonec jinou konzistenci, než byste chtěli.

Jak na přípravu pokrmu

Do hrnce si dejte vařit vodu. Tu osolte a potom do ní postupně přisypávejte mouku. Je třeba pokrm neustále míchat a sypat do něj mouku velmi pomalu. Díky tomu se neudělají hrudky a kaše se nepřipálí.

Mamaliga se vaří asi 5 minut, po celou dobu je třeba ji míchat. Potom se podává se smetanou a posypaná sýrem a čerstvými bylinkami. V některých zemích se k ní dnes dělají také vajíčka, někdo si k ní dá dokonce rád uzené.

Rumuni ji často konzumují s rybími pokrmy nebo s osmaženou cibulkou. Kaše je ale univerzální a dá se jíst také nasladko. Je tedy vcelku na vás, jakým způsobem se rozhodnete si ji vychutnat.

Zdroj: Hiloved, Travel Magazín, Česká televize, Food 52, Emerging Europe, Odessa Rewiev

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články