Maďarské kyselo: Dýňovou polévku na tenhle způsob jste nejspíš ještě nejedli

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
Madarske kyselo
Zdroj: Shutterstock

Začíná období dýní. Do Halloweenu je sice ještě daleko, pokud ale máte na zahrádce dýně hokaido, začátek září je obvykle nejvhodnější dobou k jejich sklizni. U nás je letos úroda opět vydařená, naštěstí už po letech zkušeností dobře víme, co se všemi kousky dělat.

Z dýní se dá vytvořit velké množství receptů. Jedním z mých oblíbených jídel je i maďarské kyselo, které se v naší rodině dělá už roky. Recept na něj je poměrně jednoduchý a v období sklizně dýní se obvykle objevuje na stole poměrně často.

Maďarská verze dýňové polévky

Kyselo a dýňová polévka obvykle nemívají moc společného. V tomto receptu se ale chutě obou jídel smísí a přidá se k nim navíc ještě typická maďarská chuť klobás a papriky.

Pokud milujete zajímavé kombinace chutí, především ale chcete vyzkoušet nový recept, díky kterému budete mít opět doma o dýni méně, maďarské kyselo je ideální volbou. Jeho příprava je navíc opravdu snadná.

Na maďarskou dýňovou polévku budete potřebovat kilogram dýně hokaido, lžíci sladké papriky,  lžíci másla, 1 větší cibuli, 100 gramů slaniny, špetku soli, 2 lžičky octa, 2 lžičky cukru, 200 mililitrů smetany a 1 čabajskou klobásu.

Jak na přípravu

Dýni omyjte, rozpulte a vydlabejte semínka. Nemusíte ji zbavovat slupky, je měkká a rozvaří se. Dýni následně na struhadle nastrouhejte na nudličky. Slaninu a cibuli společně osmahněte na másle. Těsně před zabarvením přidejte papriku a půl minutky ji zarestujte.

Do směsi přidejte půl litru vody (pokud máte, můžete použít vývar). Pak přidejte sůl, ocet, cukr podle toho, jak rádi máte polévku sladkou, nebo naopak kyselou. Nakonec přisypte nastrouhanou dýni. Vše dobře promíchejte, přiveďte k varu a vařte asi 10 minut, dýně měkne velmi rychle.

Na závěr přidejte do polévky smetanu a na kolečka nakrájenou papriku. Tu můžete ještě předtím orestovat, je jen na vás, zda chcete mít polévku více mastnou, nebo spíše zdravější.

Maďarská dýňová polévka se té naší klasické krémové příliš nepodobá. Skutečně připomíná díky větším kusům dýně spíše kyselo, na druhou stranu je jemnější. Rozhodně je ale zdravá a zasytí celou rodinu.

Zdroj: Autorský článek

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články