Maďarská čalamáda: Skvěle se hodí k hlavnímu chodu i jako samostatný salát. Po zavaření vydrží měsíce

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
calamada
Zdroj: Shutterstock

Cestování do Maďarska se mi nikdy neomrzí. I když díky svým přátelům, za kterými tam příležitostně jezdím, znám zdejší kulturu už nazpaměť, maďarská kuchyně mě nepřestane udivovat. A to nemluvím jen o vynikajícím guláši. Loni jsem si od známé přivezla recept na čalamádu, na který od té doby nedám dopustit.

Čalamáda je nakládaná zelenina, kterou především v zimních měsících oceníte jako přílohu k jídlům nebo klidně i samotnou jako salát. Je plná vitamínů, takže posiluje imunitu. Kombinuje několik druhů zeleniny, octa a toho, co je pro Maďarsko typické – pikantní chutě.

Když jsem ji poprvé ochutnala v Maďarsku u kamarádky, vyhrkly mi slzy. Bylo mi jasné, že ačkoli jde o vynikající pochoutku, budu ji muset doma dělat méně ostrou. Na druhou stranu mě poté žádný bacil neměl šanci překvapit.

Čalamádu zvládne doma úplně každý. Uzpůsobit ji můžete jak pánům, kteří milují ostré, tak i zbytku rodiny, jenž si ji zamiluje spíše jemnější.

Zelenina podle chuti

Do čalamády můžete použít prakticky jakoukoli zeleninu, která vás napadne. Já osobně dávám papriku, česnek, cibuli, mrkev, zelí, květák a kedlubnu. Někdo ale používá i cuketu, okurky, brokolici nebo rajčata.

Veškerou zeleninu si vždy nakrájím na drobné nudličky. Nejenže se tak smíchá lépe než třeba při krájení na kolečka a kostičky, ale také se pak lépe ze sklenice nabírá a jí.

Zeleninu naložím do láku, který vytvořím z jednoho litru vody, tří velkých lžic octa, lžíce oleje, soli, malé lžičky cukru a lžíce chilli.

V tomto případě si určete vy, jak moc vaše ústa vydrží, moje známá v Maďarsku dává až čtyři lžíce koření. V nálevu nechám zeleninu přes noc v ledničce.

Ideální k masu

Druhý den dám do zavařovacích sklenic naspod pár kuliček černého pepře a bobkový list. Následně pak stačí zeleninu napěchovat do sklenice, přelít ji zbylým lákem a uskladnit v lednici. Pro delší trvanlivost je samozřejmě možné čalamádu zavařit. V takovém případě vám vydrží i několik měsíců.

Čalamáda je skvělá například jako příloha k masu, protože skvěle doplňuje jeho chuť. V takovém případě můžete volit i ostřejší variantu. Pokud si ji chcete dát spíše jako salát třeba místo svačiny, nepřežeňte to s pálivostí.

Zdroj: autorská článek

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články