Klasické topinky sice nejsou kvůli množství použitého oleje příliš zdravé, jednou za čas si je ale k večeři dát můžete. My doma děláme topinky na dva způsoby. Jeden milují především děti, druhý oceňuje spíše zbytek rodiny. Oba případy se ale nejspíš liší od topinek, které znáte vy.
Takzvaně máčené topinky dělala už moje babička. Od ní se také recept dostal k mamince a následně i ke mně. Když chci připravit rychlou a snadnou večeři, na které si všichni pochutnají, topinky jsou vždy správná volba.
Máčené topinky
První verzí topinek jsou topinky máčené v horké vodě. Možná se vám to na první dojem bude zdát podivné, jakmile ale jídlo ochutnáte, pochopíte, že má něco do sebe. Chléb nejprve klasicky nakrájejte na krajíce, pokapejte olivovým olejem a opečte na másle z obou stran.
Potom topinky potřete z obou stran česnekem a následně je ponořte do horké vody zhruba na 3 vteřiny. Máčené, nebo také spařené topinky se pak podávají ještě horké. Pokud je chcete podávat dětem, použijte samozřejmě česneku o něco méně.
Topinky máčené ve vajíčku
Druhou verzí topinek, které doma připravuji, jsou ty máčené ve vajíčku. Jejich příprava je také velmi snadná. V misce rozšlehám vajíčko, smíchám ho s nasekanou petrželí a přidám na plátky pokrájený česnek.
Ve směsi pak obaluji chleba, který následně smažím na másle. Pokrm se podobá klasickému chlebu ve vajíčku, díky česneku a petrželce má ale daleko víc chutí. Milují ho děti a nepohrdnou jím ani dospělí.
Ať už máte chuť na klasické topinky, nebo spíš na recept s vajíčkem, v obou případech je máčení správnou alternativou. Vyzkoušejte topinky máčené ve vajíčku, nebo jen tak v horké vodě, a vychutnejte si večeři, kterou si zamiluje celá rodina.
Zdroj: Autorský článek
Autor: Šárka Cvrkalová