Máte doma velké množství jahod a nevíte, co s nimi? Připravte si z nich lahodný jahodový koláč, kterým můžete pohostit nejen svou rodinu, ale také hosty. Nikoho jím rozhodně neurazíte, a to i přesto, že je jeho příprava opravdu velmi snadná.
V současné době jsou jahod plné zahrádky, ti, kdo doma vlastní nemají, jezdí na jejich samosběry. A možná jich pak domů přivezete více, než jste čekali. Způsobů, jak jahody spotřebovat, je ale celá řada.
Nepečený koláč, který potěší všechny mlsné jazýčky a který je navíc sytou svačinou, udělá radost dětem i dospělým. My ho děláme v tomhle období každý rok a jinak tomu není ani letos.
Jen z několika ingrediencí
Jahodový koláč připravíte nejen během krátké chvíle, ale také z pouhých několika surovin. Potřebovat budete jen čerstvé jahody, 2 hrnky smetany, půl hrnku cukru, lžičku vanilky a nějaké sušenky.
Důležité je, aby byly měkké a společně se smetanou vytvořily jemný koláč, který se bude v ústech jen rozpadat.
Rychlá příprava
V ručním mixéru nejprve ušlehejte smetanu, moučkový cukr a vanilku, dokud vám nevznikne tuhý krém. Připravte si formu na dort, kterou nejprve vytřete tenkou vrstvou tohoto krému. Na ni narovnejte sušenky a znovu potřete krémem.
Potom na krém narovnejte nakrájené jahody, přidejte další vrstvu krému a znovu sušenky. Takto pokračujte, dokud formu nezaplníte až po okraj. Dort zakončete jahodovou vrstvou. Takto připravený ho pak dejte ztuhnout do ledničky a během hodiny můžete podávat.
Dort je jednoduchý, ale velmi chutný a sytý. Jeho kouzlo je i v tom, že ho připravíte opravdu během chvíle, hodí se tak třeba i pro nečekané návštěvy. Vyzkoušejte ho a uvidíte, že žádné jahody už vám nikdy přebývat nebudou.
Zdroj: Autorský článek
Autor: Šárka Cvrkalová