Konzumace koček jako běžná záležitost: Ve Vietnamu si únosci domácích mazlíčků vydělají slušné peníze

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
Kocka na panvi
Zdroj: Shutterstock

Kočky jsou čtyřnohými chlupatými přáteli, kteří se ve většině zemí chovají jako domácí mazlíčci. Jen málokdo z nás si asi dovede představit, že by někdy kočičí maso ochutnal. Existují ale kultury, kde je to i dnes zcela běžné.

Dnes se to zdá nelidské, a v mnoha zemích je dokonce konzumace kočičího masa vyloženě nelegální. Není to ale tak dávno, co se v některých evropských zemích kočky běžně konzumovaly, píše iDNES.

Ještě v 16. století byly kočky například v Anglii pokrmem, kterým se vítali hosté v novém domě. V Polsku a Dánsku se kočičí tuk používal v medicíně, ve Francii bylo kočičí maso vnímáno jako něco podřadného, co jedla spíše chudina.

Někde se kočky jedí dodnes

Taiwan se v roce 2017 stal první asijskou zemí, která oficiálně zakázala konzumaci kočičího a psího masa, uvádí BBC. V mnoha jiných státech kontinentu je dodnes maso těchto domácích zvířat považováno za lahůdku.

Nejspíš nikoho nepřekvapí, že se s konzumací koček spojuje především Čína. Předpokládá se, že ročně zde zemře 10 milionů psů a až 4 miliony koček proto, aby se stali něčí potravou.

Podobně je na tom také Jižní Korea, kde jsou ale čísla menší a roste tu také tlak odpůrců zabíjení domácích mazlíčků. V zemi operuje několik skupin ochránců zvířat, které se snaží stejně jako na Taiwanu prosadit úplný zákaz konzumace kočičího a psího masa.

Kruté zabíjení ve Vietnamu

Poslední zemí, kde se kočky běžně konzumují, je Vietnam. Tam dochází k jejich zabíjení krutým způsobem, který popisuje také článek serveru Mirror.

Kočky jsou uchovávány v malých klecích, kde nemají prakticky žádný prostor. Bývají ubity k smrti, následně ponořeny do horké vody, aby z nich šla snadno odstranit kůže. Poté se ze speciálních farem jejich holé mrtvolky prodávají dál ke zpracování.

Každý rok je tímto způsobem poražen milion koček. Mnozí z nich jsou přitom původně domácími mazlíčky, v zemi se totiž rozmohl trend únosců domácích koček.

Na nich se dá na černém trhu slušně vydělat. Když si tak člověk v restauraci dá k jídlu kočku, nemůže mít nikdy jistotu, že nejí například mazlíčka svého souseda, který se před několika týdny ztratil.

Zdroj: iDNES, BBC, Mirror, BBC

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články