Koláč z černého piva zmizí prakticky okamžitě. Chutná úplně všem

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
kolac cerne pivo
Zdroj: Shutterstock

Dobré pivo se nehodí jen ke guláši nebo utopencům v hospodě. Můžete si ho dát i po obědě k nějakému tomu dezertu. A pokud je trochu toho alkoholu i v koláči nebo buchtě, rozhodně to ničemu neuškodí. Vyzkoušejte si doma upéct vynikající koláč z černého piva.

Ve spotřebě piva je Česká republika na světové špičce. Kromě klasického půllitru vychlazeného nápoje ho ale čím dál častěji používáme také v kuchyni. Má své využití při tvorbě omáček, přidává se do sekaných a dělají se z něho také sladké recepty.

Jedním z nich je i koláč z černého piva. Ten připravíte během chvíle a ještě rychleji ho pak sníte, protože vám tak zachutná, že si ho šetřit rozhodně nedokážete. Recept na něj naštěstí není moc složitý a upéct si ho můžete prakticky kdykoli.

Korpus z piva

Na sladký dezert z černého piva budete potřebovat 4 vajíčka, 250 gramů cukru, 100 gramů kukuřičné mouky a 200 gramů hladké mouky, 2 decilitry černého piva, půl litru zakysané smetany, lžíci másla, prášek do pečiva, nastrouhanou kůru z pomeranče, šťávu z pomeranče a 3 lžíce pomerančové marmelády.

Do šlehače dejte cukr, vejce a máslo a vyšlehejte pevnou pěnu. Do té přidejte černé pivo, smetanu a obě mouky s práškem do pečiva. Umíchejte tuhé těsto, do kterého pak přidáte ještě pomerančovou kůru.

Připravte si kulatou dortovou formu, kterou vymažete máslem a připravíte do ní korpus. Ten pak pečete asi 45 minut na 180 °C. Zda je těsto hotové, zjistíte vpichem špejle. Pokud se lepí, je třeba ho ještě nechat péct.

Kombinace piva a pomerančů

Jakmile je korpus hotový, nechte ho zhruba 20 minut vychladnout. Následně na něj pak nalijte džem, který svaříte z marmelády a pomerančové šťávy. Do džemu můžete přimíchat i kousky kondenzovaného ovoce.

Někomu už takto sám o sobě koláč vyhovuje, pokud si ho ale chcete ještě vylepšit, rozpusťte si ve vodní lázni čokoládu a koláč jí přelijte.

Na talířku pak bude skvěle vypadat třeba zdobený šlehačkou. A pokud vedle něj postavíte hostům ještě sklenici s černým pivem, docílíte úplné dokonalosti.

Zdroj: iDNES, Pro ženy, Apetit Online

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články