Kapustičky, které nepřipomínají školní jídelnu: Zkuste třeba ty krémové nebo se slaninou

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
ruzickova kapusta
Zdroj: Shutterstock

Mnoho lidí nemá kapustičky příliš v oblibě. A při vzpomínkách na školní jídelnu se asi těmto jedincům nemůžeme divit. Růžičková kapusta se dá ale zpracovat i tak, aby nešlo jen o podivně vypadající i chutnající kaši, která nás děsí ve snech. Připravte si je tak, jak si je zamilujete vy i celá rodina.

Růžičková kapusta obsahuje řadu vitamínů, a má tak pro tělo velmi pozitivní přínos. Mimo jiné je její součástí také glukosinolát glukobrassicin, který podle klinické studie snižuje pravděpodobnost vzniku rakoviny.

Konzumace většího množství kapusty může dále pomoci předcházet problémům s žaludkem, plícemi, ledvinami a močovým měchýřem. Kapusta rovněž obsahuje vitamíny C, K, železo a vápník.

Existuje hned několik receptů, díky nimž si kapustičky oblíbíte. Můžete si je dopřát s masem, ale i se sladkými omáčkami. Máme pro vás tři snadné a chutné recepty, na kapustu ze školní jídelny si ani nevzpomenete.

Kapustičky s medem

Tento pokrm je pro milovníky zajímavých kombinací. Nasládlou kapustu ještě vylepšíte medem a na jemné kombinaci těchto dvou chutí se skvěle pochutnáte.

Na přípravu pokrmu budete potřebovat růžičkovou kapustu, olivový olej, česnek, sůl, pepř, med a nějakou ostřejší omáčku na dochucení.

Kapustičky nejprve omyjte a překrojte napůl. Pak je položte řezem dolů na plech vyložený pečicím papírem. Pokapejte je olivovým olejem a posypte drceným česnekem. Následně vše osolte, opepřete, zalijte medem a pečte na 200 °C zhruba 20 minut. Podávejte je pokapané ostrou omáčkou.

Kapustičky s brusinkami a slaninou

Na kapustičky se slaninou a brusinkami si připravte růžičkovou kapustu, slaninu, brusinky, olivový olej a trochu česneku. Slaninu si nejprve opečte na oleji. Kapustu nakrájejte na poloviny nebo čtvrtiny a vložte do pekáče. Přidejte k nim prolisovaný česnek a slaninu.

Pečte vše zhruba 15 minut na 200 °C, následně přidejte ke směsi brusinky a dopékejte asi 5 minut. Kombinace sladkých brusinek s česnekem a slaninou je překvapivě vynikající. I ti, kdo normálně kapustu nemají rádi, si tento recept velmi rychle oblíbí.

Zapečené krémové kapustičky

Posledním vynikajícím receptem jsou kapustičky zapečené se sýrem v krémové smetanové omáčce.

Na přípravu budete potřebovat růžičkovou kapustu, smetanu, mléko, sýr, cibuli a slaninu. Tu si opět jako v přechozím případě opečte na oleji, tentokrát i s najemno nakrájenou cibulkou.

Směsí pak zasypte na polovinu rozkrojené kapustičky, které posypte dále sýrem, zalijte je mlékem a smetanou a nechte péct na 200 °C zhruba 20 minut. Ze sýru se vytvoří křupavá krusta.

Takto zapečené kapustičky můžete podávat jako chutný pokrm, který si dopřejete bez velkých výčitek.

Zdroj: National Library of Medicine, Eating European, Little Figgy, The College Housewife, WebMD

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články