Johnny Marzetti je především v USA oblíbené jídlo skládající se z těstovin, mletého masa a velkého množství sýru. Při jeho přípravě se často používá také větší množství zeleniny a někdy i houby. Jídlo má v zemi velmi bohatou historii.
Jako první podávala pokrm Teresa Marzetti, která v roce 1896 jídlo připravovala v rodinné restauraci. Žena pocházející z Itálie žila ve Spojených státech jako přistěhovalec.
Její restaurace byla podle webu Ohio Thoughts uzavřena už v roce 1942. Rodina měla nicméně ještě další podnik otevřený v roce 1919. A ten zůstal aktivní až do roku 1972, kdy Teresa zemřela. Po celou dobu se v restauraci podával všemi oblíbený pokrm Johnny Marzetti.
Oblíbené jídlo
Ještě před smrtí Teresy Marzetti se její zapečené těstoviny s rajčatovou omáčkou začaly šířit mezi lidmi. Jídlo se stalo velmi populárním a postupem času si ho lidé upravovali více a více k obrazu svému.
Dnešní recept se tak sice od toho původního liší, základ ale zůstává stejný. Pokud si chcete pokrm připravit i doma, je to velmi snadné. Navíc se jedná o jídlo z běžně dostupných surovin.
Jak na Johnny Marzetti
Na přípravu pokrmu budete potřebovat olej, 400 gramů těstovin (ideálně kolínek), půl kila hovězího masa, 200 gramů italské klobásy, 1 pokrájenou cibuli, celer, stroužek česneku, červenou mletou papriku, sůl, pepř, plechovku rajčatového protlaku, 2 šálky nastrouhaného sýru (ideálně parmezán) a půl šálku strouhaného čedaru na posypání.
Těstoviny vařte asi 8 minut v osolené vodě. Potom je propláchněte studenou vodou a dejte do zapékací misky. Mleté maso společně s klobásou osmahněte na pánvi. Přidejte cibuli, česnek, celer a vše krátce prohřejte. Směs zalijte protlakem a duste, dokud celer nezměkne.
Následně vše nalijte na těstoviny a promíchejte. V pekáči jídlo zasypte nastrouhaným parmezánem a dejte péct na 40 minut do trouby předehřáté na 180 °C. Johnny Marzetti se podává posypané strouhaným čedarem.
Zdroj: Ohio Thoughts, All Recipes
Autor: Šárka Cvrkalová