Játrovka podle naší babičky chutná dětem i dospělým. Zamilujete si ji i vy

od Šárka Cvrkalová
< 1 minuta čtení
Jatrova pastika
Zdroj: Shutterstock

Někteří lidé játra milují, jiní nesnáší. Moje rodina nikdy příliš vnitřnosti nemusela, já ale přišla na způsob, jak zdravá játra do všech dostat. Dělám doma játrovou paštiku podle receptu mé babičky. A milují ji úplně všichni.

Už jako malé mi vtloukali do hlavy, že játra jsou zdravá. Dávno tak vím, že obsahují vitamíny skupiny B, kromě toho ale také vitamín A, železo, vápník a zinek.

Já jsem s játry nikdy problém neměla, znám ale mnoho lidí, kteří je rádi nemají. I tak ale existují recepty, ve kterých si na nich pochutnáte. A játrovka mojí babičky s brusinkami je jedním z nich.

Snadná příprava

Na přípravu játrovky budete potřebovat 100 gramů sušených brusinek, brandy, 500 gramů kuřecích jater, 200 gramů másla, 2 šalotky, česnek, tymián, smetanu ke šlehání, sůl a pepř.

Brusinky dejte do misky a přilijte k nim brandy. Nechte je dvě hodiny odpočívat v lednici. Játra očistěte a pokrájejte je na malé kousky. Ve velké pánvi osmahněte na másle šalotku dozlatova.

Přidejte česnek, tymián a v pánvi vše minutu opékejte. Játra přidejte ke směsi a opékejte je dozlatova. Uvnitř by měla zůstat růžová, zároveň ale nesmí být syrová.

Játrovka s brusinkami

Játra i s šalotkou a česnekem dejte do mixéru a vše společně promixujte na kaši. Pak přidejte zbývající máslo, smetanu, vše dochuťte pepřem a přimíchejte brusinky namočené v brandy.

V kastrolku rozpusťte máslo na zalití paštiky, nechte ho vychladnout a přelijte jím směs natlačenou do nádob. Paštiku pak nechte v lednici vychladnout.

Ideální je na čerstvém pečivu. Ačkoli moje rodina játra moc nemusí, tuhle pomazánku milují všichni její členové. Vyzkoušejte si ji doma udělat i vy. Věřím, že vám zachutná.

Zdroj: Autorský článek

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články