Játra jsou v menším množství pro tělo velmi zdravá. Připravte si je doma na tři způsoby

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
Kureci jatra
Zdroj: Shutterstock

Co se týče konzumace zvířecích vnitřností, dělí se lidstvo na dvě skupiny. Jedni kuřecí játra vyloženě nesnáší, jiní naopak milují. Pokud patříte do první skupiny, možná po přečtení následujícího článku změníte názor. Játra jsou totiž velmi zdravá.

Kuřecí játra obsahují celou řadu vitamínů. Patří k nim A a D, ale také vitamín B, který naše tělo přijímá jen z několika málo potravin, uvádí Times of India. Vnitřnosti jsou ho ale plné. V játrech dále najdeme velké množství dobře využitelného železa, zinku, mědi a chromu.

Jak to ale bývá téměř u všeho, ani v tomto případě by se neměla konzumace přehánět. Játra totiž ve větším množství mohou nezdravě zvyšovat cholesterol. Nevhodná jsou také pro těhotné ženy, kterým větší příjem vitamínu A může ublížit, píše WebMD. Pokud si je ale dopřejete jednou do měsíce, nic tím nezkazíte.

Kuřecí játra na cibulce

Jedním ze základních receptů, který si můžete dát i v mnoha restauracích, jsou játra na cibulce. Játra nakrájejte na nudličky a dejte je opékat na zesklovatělou cibulku. Přidejte snítku tymiánu, podlijte vývarem a zvolna vše asi 15 minut duste.

Nakonec omáčku osolte, opepřete, zahustěte smetanou a můžete podávat. Jídlo se nejčastěji konzumuje s rýží, dopřát si ho ale můžete i s těstovinami nebo knedlíkem.

Játra s vinnou omáčkou

Játra s vinnou omáčkou vás přesvědčí o tom, že i vnitřnosti jsou v kombinaci s některými potravinami chutné. Nejprve játra zprudka osmahněte na oleji. Pak je podlijte vínem a nechte ho vyvařit. Postup opakujte několikrát. Nakonec játra zalijte vývarem a nechte 5 minut dusit.

Alkohol z jídla vařením zcela vyprchá, pokrm tak je vhodný úplně pro každého. Játra na tento způsob chutnají nejlépe se šťouchanými brambory a česnekovým dipem.

Játrová paštika

Paštiku z jater připravíte úplně jednoduše. Nakrájíte si očištěná játra na nudličky a orestujete je na oleji. Potom je přendáte do mixéru, přidáte lžičku hořčice, sůl a pepř a rozmixujete. Vznikne vám pasta, kterou můžete natírat na pečivo.

Pokud ale chcete experimentovat, k játrům se skvěle hodí ještě další chutě. Do paštiky můžete před rozmixováním přidat například brusinky nebo kešu ořechy. Tím příjemně zjemníte její chuť.

Zdroj: Times of India, WebMD, The Guardian

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články