Jak udržet chleba déle čerstvý: Díky méně známým metodám s prkýnkem a alobalem to bude hračka

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
Krajeni chleba
Zdroj: Shutterstock

Bochník chleba člověku někdy vydrží i na 14 dní. Tedy vydržel by, kdyby se nezkazil a neztvrdnul. Pokud třeba člověk žije sám, nebo si dává jeho rodina pečivo jen výjimečně, nějaké ty tipy na to, jak ho udržet čerstvý, se rozhodně hodí.

Dříve se chleba nevyhazoval. Za starých časů se nový pekl třeba jednou za 3 týdny, ten starý se tak spotřeboval do posledního zbytku, i kdyby už byl tvrdý. Dnes jím ale lidé často plýtvají. A to přitom zcela zbytečně.

Udržte chleba déle čerstvý

Existuje několik tipů na to, jak chleba uchovat déle čerstvý. Ten základní známe asi všichni: chléb zabalíme do igelitky a schováváme ho tak, aby se k němu nedostal vzduch.

Stejně tak funguje i alobal. Chléb můžete zabalit také do papírové tašky, ve které si sice déle uchová svou křupavou kůrku, na druhou stranu vám ale bude tvrdnout mnohem rychleji. Podle pekařů je však nejvhodnější chléb nejdříve zabalit do látkové utěrky a pak do igelitového sáčku.

Málokdo ale zná trik, který používají při vystavování zboží například pekaři. Ti totiž chleba nepokládají na prkénka řezem dolů jenom proto, aby dobře vypadal. Zároveň jde o způsob, jak i nakrájený bochník vydrží déle měkký, uvádí Tasting Table.

Můžete ho skladovat v mrazáku

Chléb patří k potravinám, které můžete s čistým svědomím skladovat i v mrazáku. Ideální je nakrájet ho na plátky, abyste pak vždy rozmrazili jen tolik krajíčků, kolik potřebujete.

Nikdy nedávejte chleba zamrazit poté, co jste ho už jednou rozmrazili. Pokud se přece jen stane, že vám chleba doma na lince ztvrdne, existuje způsob, jak ho zpracovat. Stačí ho namočit do studené vody a dát znovu rozpéct do trouby.

Sice nebude chutnat jako čerstvý, ale mírně změkne a vy si na něm ještě pochutnáte. A rozhodně je to lepší, než lahodným pečivem plýtvat a vyhazovat ho.

Zdroj: Tasting Table

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články