Jak na dokonale propečené kuře? Důležitá je teplota, na pomoc si vezměte alobal

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
Stavnate kure
Zdroj: Shutterstock

Říkáte si, že na pečeném kuřeti není co zkazit? Možná je pravda, že jde o jednoduchý proces přípravy masa, vždy se na něm dá ale něco vylepšit. Poradíme vám, jak na naprosto dokonale propečené kuře, které bude mít křupavou kůžičku a uvnitř bude nádherně křehké.

Hovězí nebo vepřové steaky může jíst člověk i krvavé nebo jen tak středně propečené. Kuře je ale vždy třeba servírovat řádně tepelně zpracované, v opačném případě hrozí nakažení mnoha bakteriemi, upozorňuje Healthy Recipes Blogs.

Pokud ho ale naopak budete připravovat příliš dlouho, bude naopak vysušené, jeho kůže gumová a příliš si na něm nepochutnáte. Abyste docílili ideálního výsledku, je třeba znát pár následujících triků.

Pečení při vysoké teplotě

Mnoho lidí má za to, že kuře by se mělo péct na nižší teplotu a po delší dobu. Opak je ale pravdou. Vysoké teploty totiž narušují pojivové tkáně v mase, což vede k tomu, že se lépe propeče a je potom křehčí.

Když navíc budete péct maso kratší dobu, docílíte toho, že si kuře udrží více šťávy a nikdy nebude vysušené. Ideální tak je péct kuře v troubě na 200 °C zhruba kolem hodiny času podle jeho velikosti.

Trik s alobalem

Často se stává, že pokud pečete kuře příliš dlouho, začne vám maso vysychat. V případě vyšší teploty se to může stát už po hodině pečení. Aby k tomu nedošlo, postačí vám využít jednoduchého triku s alobalem.

Kuře se totiž po vytažení z trouby dále vnitřně dopéká. Pokud ho tak zabalíte do alobalu, jeho vlastní teplo bude dál maso zpracovávat, zatímco z venkovní strany vám kuře neoschne, radí Mashed.

Doba pečení masa samozřejmě vždy závisí na tom, zda pečete kuře celé, připravujete křídla, stehna nebo jen kuřecí paličky. Maso je vždy třeba hlídat a raději ho vytáhnout z trouby dřív a dodělat ho v alobalu, aby se vám nevysušilo. Pokud ho přepečete, už se potom chyby těžko napravují.

Zdroj: Mashed, The Spruce Eats, Taste of Home, Taste Fully Grace, Healthy Recipes Blogs

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články