Irský bramborový chléb se podává především jako doplněk k tradiční irské snídani. Není ale výjimkou setkat se s ním také v kombinaci s dalšími jídly. Jelikož nejde o chléb jako takový, ale spíše o nadýchanou bramborovou placku, hodí se i jako příloha k hustým omáčkám.
Irsko mělo vždy brambor dostatek. Tato potravina byla podle webu Irish Times po staletí jednou z těch, které se staly úplným základem pro tamní kuchyni. Irský bramborový chléb má tak velmi dlouhou historii.
Brambory a mouka jako základ
Příprava chleba je velmi jednoduchá a překvapí vás, že nebudete potřebovat více než 5 surovin. Pokud patříte mezi začátečníky, kteří si v kuchyni nevěří, nebojte se, s tímto receptem zvládnete bramborové placky i vy.
Potřebovat budete jen 750 gramů brambor, 30 gramů rozpuštěného másla, 225 gramů mouky, špetku soli a máslo nebo olej na smažení. Chléb se pak dá různě dochucovat třeba česnekem, sýrem nebo špenátem, je tedy už jen na vás, kterou možnost zvolíte.
Chutná skvěle téměř se vším
Brambory oloupejte a uvařte je doměkka. Potom je nechce vychladnout a rozmixujte tak, aby v kaši nebyly žádné hrudky. Do mísy pak přidejte všechny ostatní ingredience. Míchání bude obtížné a budete si muset pomoci rukama.
Pokud se vám bude zdát těsto příliš lepivé, přidejte trochu mouky. Potom ho rozdělte na 6 stejných kuliček. Z nich vytvořte na pomoučněné ploše placky. Na pánvi si rozpalte máslo nebo olivový olej a placky na něm z obou stran smažte dozlatova.
Chléb můžete nakonec potřít například olejem s utřeným česnekem, rozmixovaným špenátovým pestem nebo posypat sýrem. Dá se podávat k míchaným vajíčkům, dá se konzumovat se šunkou a sýrem, jíst ho můžete ale také k omáčkám a polévkám.
Zdroj: Belly Brumbles, Irish Times, All Recipes, Good Food Ireland
Autor: Šárka Cvrkalová