Hradecká pomazánka: Vychutnejte si jemnou verzi i tu s většími kousky. V létě jde o ideální volbu

od Šárka Cvrkalová
< 1 minuta čtení
Hradecka pomazanka
Zdroj: Shutterstock

Chlebíčky a jednohubky jsou samozřejmostí každé oslavy. Někdy ale už člověku dochází inspirace a nechce se mu točit stále dokola tři stejné pomazánky. Pokud jste ještě neslyšeli o té hradecké, rozhodně ji na své menu zařaďte.

Zejména v létě jsou tvarohové pomazánky tou nejlepší volbou. Na rozdíl od těch z tatarky a majonézy jsou totiž nejen zdravější, ale také velmi osvěžující. Hradecká pomazánka právě proto bývá v tomto období velmi oblíbená.

Jemná a osvěžující

Na přípravu hradecké pomazánky budete potřebovat vaničku tvarohu, půlku pomazánkového másla, lžíci hořčice, cibuli, nakládané kyselé okurky, šunku nebo měkký salám, sůl a pepř.

Cibuli nejprve oloupejte, opláchněte a nakrájejte na jemné kostičky. Využijte přitom některý z triků, díky kterým nebudete při jejím krájení ronit slzy. Zkuste si dát do úst vodu nebo žvýkat kousek chleba.

Na kostičky nakrájejte také kyselé okurky, kterých do pomazánky dejte přiměřeně podle své chuti. Šunku nebo jemný salám nasekejte na proužky. Všechny suroviny pak dejte do misky společně s tvarohem a pomazánkovým máslem.

Jemnější, nebo s většími kousky?

Hradeckou pomazánku závěrem dochuťte solí a pepřem a můžete ji rovnou podávat. Někomu ale třeba větší kousky cibule v jídle vadí. V takovém případě se doporučuje dát celou směs do mixéru.

Po projetí přístrojem vám vznikne kašovitá směs, která se bude na chlebíčky o něco lépe roztírat. Je ale pouze na vás, zda zvolíte verzi jemnější, nebo tu s většími kousky.

Pomazánka chutná skvěle na chlebíčcích i jednohubkách, dozdobit ji můžete například kouskem papriky, vajíčkem nebo třeba kouskem tvrdého sýru.

Zdroj: Top recepty, Studentská kuchařka, Spektrum zdraví, OnlyU

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články