Hovězí Wagyu: Za kilo masa z japonského plemene u nás dáte přes 4 000 korun

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
wagyu steak
Zdroj: Shutterstock

Při přípravě hovězího masa je velmi důležitý výběr. Existuje celá řada druhů a dává smysl, že některé jsou dražší než jiné. Slyšeli jste už o Wagyu? Jedná se o hovězí maso z původem japonského plemene. A jeho cena je možná na první pohled vysoká, má to ale své vysvětlení.

Wagyu v překladu znamená japonský skot. Wagyu se vyznačuje extrémním množstvím tuků a také výrazným mramorováním, uvádí 6 Head. Laik sice rozdíl v první chvíli nepozná, po zpracování je ale chuť výrazně jiná než u běžného hovězího.

Rozlišení kvality masa

Maso z plemene Wagyu je velmi jemné, křehké a má delikátní chuť. Zvířata se často kříží s dalšími plemeny, díky čemuž dochází k nejrůznějším kombinacím chutí. Je proto třeba rozlišovat podle druhu křížení také typ kvality masa.

Podle mramorování, barvy a jemnosti se rozlišuje maso do tříd A1 až A5.  A1 má nejnižší kvalitu, A5 naopak nejvyšší. Ve většině zemí se více maso nerozlišuje, Japonci si nicméně na kvalitě zakládají a skupinu A1 dělí ještě na dalších 8 podskupin, vysvětluje USA Today.

Pokud si chcete být jisti, že konzumujete maso pouze z plemene Wagyu bez jakéhokoli křížení, je třeba zvolit variantu A3 až A5. Finančně nicméně za takové kousky zaplatíte výrazně více. Maso skupiny A5 u nás pořídíte zhruba za 4 300 kč/kg.

Vyplatí se to?

Je pravda, že je maso plemene Wagyu kvalitní a chutné. Je ale mnohonásobně vyšší cena skutečně odpovídající? Vyplatí se kupovat si toto maso a pochutnat si na tom, co Japonci označují za skutečnou delikatesu?

Cena masa je vysoká především proto, že se obvykle dováží přímo z Japonska. K nám se dostává také z USA a Austrálie, kde se dobytek chová. Samotné krávy se mohou prodávat až za 30 000 dolarů (asi 700 000 korun).

Krávy jsou krmeny po delší období, jejich potrava je důkladně vybírána a dbá se také na to, aby nebyla zvířata ve stresu, protože to by podle všeho mohlo kvalitu jejich masa narušit. Ve výsledku je tak maso skutečně ceněné oprávněně.

Pokud jste milovníkem masa a rádi si vychutnáte kvalitu, rozhodně se vám vyplatí připlatit si jednou za čas za opravdu kvalitní kus hovězího. Mnoho laiků, kteří konzumují hovězí jednou za čas, by ale rozdíl nejspíš nepoznalo.

Zdroj: Wagyu, BBC Good Food, Eataly, 6 Head, USA Today, Food Wine

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články