Už vás nebaví klasické řízky smažené v trojobalu? Máme pro vás tip na řízečky s hořčičnou chutí, které si můžete dát jak k bramborám či hranolkům, tak i k rýži s omáčkou. A je jen na vás, zda využijete kuřecí, nebo vepřové maso.
Hořčicové řízky jsou sice smažené, neobalují se ale tradičně v trojobalu. Místo toho se nakládají do směsi koření a hořčice. Navíc se obvykle dělají menší kousky masa, takže je jídlo šťavnaté a rychle hotové.
Křehké hořčicové řízečky
Hořčicové řízky se dají dělat i z kuřecího masa, nejčastěji se ale doporučuje na jejich přípravu používat vepřové. Chutná totiž ve spojení s hořčicí skvěle a jídlo se pak dá servírovat s omáčkou i bramborami.
Na přípravu řízků budete potřebovat kilogram vepřové kýty, 100 gramů plnotučné hořčice, sůl, mletý pepř, hladkou mouku a olej. Dále potom brambory, hranolky, nebo v případě, že děláte k jídlu omáčku, tak rýži jako přílohu.
Snadné na přípravu
Z většího kusu masa si udělejte menší plátky. Ty po stranách nakrojte, aby se vám při smažení nekroutily. Plátky osolte, opepřete a z obou stran potřete větší vrstvou hořčice. Pak je nechte minimálně půl hodiny odležet.
Těsně před smažením plátky masa obalte v hladké mouce. Rozpalte si olej ve vyšší pánvi a maso v něm smažte z obou stran dozlatova. Pak nechte řízečky okapat od přebytečného oleje na papírovém ubrousku.
Pak nechte řízečky okapat od přebytečného oleje na papírovém ubrousku. Před podáváním ještě plátky potřete hořčicí. Jakou přílohu k nim nakonec zvolíte, záleží jen na vás.
Zdroj: Recepty, Pro ženy, Top recepty, Český rozhlas Sever
Autor: Šárka Cvrkalová