Honzovské buchty: Skromné, ale pohádkové pečivo s náplní dle chuti

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
buchty
Zdroj: Shutterstock

Mezi svátky se v televizi objevuje celá řada českých pohádek. Nechybí mezi nimi ani ty, ve kterých je typickou postavou Honza – prostý mladík z vesnice, co vyrazí do světa jen s ranečkem buchet a vrací se jako princeznin ženich. Že by právě ty buchty od maminky byly tím, co dělá z prosťáčka hrdinu?


Možná se z vás po jejich konzumaci nestane někdo, kdo spasí celý svět, rozhodně si ale pochutnáte a pochopíte, proč měl Honza na řešení problémů vždy tolik sil. Poctivé buchty s mákem, povidly nebo tvarohem jsou totiž pochoutka, která nemá obdoby.

Připravte si doma jídlo, které je v pohádkách tolik proslulé, i vy. Buchty obvykle pojídají chudí Honzové, je tak jasné, že na jejich přípravu nebudete potřebovat žádné předražené suroviny. Jde o prosté jídlo, které ale chutná lépe než kdejaký královský koláč.

Jen pár základních surovin

Na přípravu Honzovských buchet budete potřebovat decilitr oleje, sůl, 2 žloutky, 250 mililitrů mléka, 42 gramů droždí, 100 gramů moučkového cukru a půl kila hladké mouky. Jen z těchto základních surovin vykouzlíte sladké pečivo, které si naplníte podle chuti povidly nebo třeba mákem.

V mouce si nejprve udělejte důlek, do kterého rozdrobíte kvasnice a necháte z nich s trochou teplého mléka a cukru vzniknout kvásek.

Ten pak zamícháte do mouky a přidáte zbytek mléka, žloutky, špetku soli a cukr. Vše prohněťte v tuhé těsto. Takto připravené ho nechte zhruba hodinu kynout.

Potom z těsta tvořte kuličky, které pokládejte na pekáč vymazaný olejem. Kuličky postupně roztahujte a plňte vámi zvolenou náplní.

Po uzavření by se buchty neměly dotýkat jedna druhé, během pečení totiž ještě nakynou a spečou se k sobě. Tím vznikne jejich typický obdélníkový tvar.

Mák, tvaroh nebo povidla?

Je jen na vás, jakou náplň si do buchet zvolíte. Pokud máte rádi mák, stačí ho namlít najemno, smíchat s cukrem a můžete jím jednotlivé kousky těsta plnit.

Zvolit ale můžete třeba typický tvaroh, který dodává Honzovi na jeho cestách vždy plno síly.

Tvaroh smíchejte s trochou bílého jogurtu, cukrem a lžičkou smetany. Díky tomu bude krásně sladký.

Poslední možností jsou pak povidla. Těch si můžete připravit několik druhů. Pro pohádky jsou typická ta švestková.

Recept serveru Apetit online ale představuje také povidla hrušková a jistě se dají stejně dobře použít i jablečná nebo třeba višňová. Fantazii se jednoduše meze nekladou.

Přidat pak můžete k povidlům i tvarohu třeba pár rozinek. Co do buchet použijete, je jen a jen na vás, rozhodně si ale na výsledku pochutnáte.

Zdroj: Top recepty, Vaření, Apetit online

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články