Historie Mozartových koulí sahá do roku 1890. Zkuste je doma napodobit

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
mozartovy koule
Zdroj: YueStock / Shutterstock

Mozartovy koule se dnes dají sehnat na pokladně prakticky kteréhokoli supermarketu. Tato oblíbená sladkost má možná delší historii, než si myslíte. Znáte tajemství, díky kterému chutnají přesně tak, jak je známe? A kdy vlastně Mozartovy koule vznikly?


Mozartovy koule vynalezl salcburský cukrář Paul Fürst v roce 1890. Už od první chvíle pro jejich přípravu byly využívány suroviny té nejvyšší kvality a pokrm byl vždy považován za specialitu, která není určena jen tak někomu.

Podle serveru Salzburg.info se dokonce traduje, že aby zaměstnanci v obchodě neujídali drahou čokoládu, která byla právě pro tyto sladkosti určena, museli si během své práce pískat. Široká veřejnost se o Mozartových koulích dozvěděla v roce 1905.

Tehdy za ně na světové výstavě v Paříži získal Fürst zlatou medaili. Jelikož v té době ještě nebylo zvykem si své nápady patentovat, recept na čokoládové bonbony od něho brzy několik dalších výrobců ukradlo a po čase je tak vyráběl kdekdo.

Originál versus průmyslová výroba

Nakonec se rodina Fürstů domohla spravedlnosti. Dodnes její členové dohlížejí na výrobu originálních Mozartových koulí, které se dají koupit na několika místech ve Francii. Mezitím se ale do světa dostaly i průmyslově vyráběné Mozartovy koule, jež se od originálu liší, ačkoli jsou dnes známější.

Originální Mozartovy koule se vyrábí bez umělých konzervačních látek. Je tak třeba je rychle spotřebovat, nevydrží totiž déle než několik týdnů. Naproti tomu koule z průmyslové výroby jsou uzpůsobeny tomu, aby vydržely i dva roky, uvádí Atlas Obscura.

Připravte si Mozartovy koule sami doma

Ačkoli budou od těch pravých v mnohém jiné, chuťově se jim budou velmi podobat. Ano, Mozartovy koule si skutečně můžete poměrně snadno připravit doma. Budete k tomu potřebovat marcipán, karamel a hořkou a mléčnou čokoládu.

Nejprve si z marcipánu udělejte malou kuličku, kterou pak namočte do karamelu. Vše nechte zatvrdnout a obalte další vrstvou z marcipánu. Recept na YouTube radí, abyste si jeden druh marcipánu pořídili pistáciový. Najdete ho například v cukrárně. Díky tomu bude po rozkrojení uvnitř koule typicky zelená část.

Celou marcipánovou kuličku pak napíchněte na špejli a ponořte střídavě několikrát do hořké a mléčné čokolády. Je to poměrně náročné na přípravu, protože je třeba se s každou kuličkou dělat zvlášť a vždy čekat, až čokoláda ztuhne. Výsledek ale rozhodně stojí za to.

Zdroj: Atlas Obscura, Salzburg info, Mozartkugel, YouTube, Daring Gourmet

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články