Hermelín už je nuda. Vyzkoušejte na grilu následující druhy sýrů

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
Syr na grilu
Zdroj: Shutterstock

Někteří lidé milují na grilu maso, jiní ale dávají přednost sýrům. Nejtradičnějším sýrem používaným při grilování je hermelín. Pokud jste ho už ale přejedení a přemýšlíte o tom, že vyzkoušíte něco nového, máme pro vás několik tipů.

Tyto sýry jsou chuťově vynikající a na gril jako stvořené. I když byste to do nich na první dobrou možná neřekli, dejte jim šanci. Pokud si k nim připravíte třeba misku s grilovanou zeleninou, rozhodně neprohloupíte.

Halloumi

Halloumi je sýr, který v burgerech a tortillách často vynahrazuje vegetariánům maso. Na gril se hodí skvěle, ideální je třeba potřený citronovo-pepřovou omáčkou. Tu připravíte z oleje, citronu, čerstvě mletého barevného pepře a špetky soli.

Sýr má výraznou slanou chuť a jedinečnou křupavou strukturu. Obsahuje řadu vitamínů a pro tělo prospěšných látek. Řadí se k nim například vápník a fosfor, které jsou důležité pro zdravé kosti a zuby.

Feta

Feta sýr se často nakládá v chilli a medu. Potom se jeho chuť při grilování s těmito ingrediencemi nádherně smísí a překvapí vás dokonalou harmonií. Navíc existuje řada důvodů, proč právě tento sýr je tak oblíbený a proč byste ho na grilu měli vyzkoušet i vy.

Feta sýr je velmi dobře stravitelný. A to především proto, že není vyráběn z kravského mléka, ale z mléka kozího a ovčího. Feta obsahuje aminokyselinu histidin, která v kombinaci s vitamínem B6 podporuje trávení, ale zvyšuje i mozkové či sexuální výkony.

Mozzarella

Mozzarella patří k sýrům, které se na grilu velmi rychle roztečou. To ale neznamená, že není vhodné si ji na něm připravit. Zabalte kousky mozzarelly do šunky nebo slaniny a ugrilujte si vynikající pokrm.

Tento sýr se řadí mezi dietní druhy s nízkým obsahem tuku. Je vhodný i pro lidi dodržující diety. Sto gramů klasické mozzarelly obsahuje průměrně 437,5 mg vápníku, což je až 83 % doporučené denní dávky. Navíc je plná vitamínů a celkově její konzumace lidskému tělu prospívá.

Zdroj: Eater, Martha Stewart, Serious Eats, Food & Wine

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články