Harira: Marocká polévka z čočky a těstovin

od Šárka Cvrkalová
< 1 minuta čtení
Harira
Zdroj: Shutterstock

Chcete si připravit polévku, kterou jste ještě nejedli, ale kterou si zajisté zamilujete? Vyzkoušejte marockou hariru. Tahle hustá polévka s kuřecím masem vás zasytí, v zimě dokonale zahřeje a doplní vašemu tělu energii.

Harira se tradičně podává během ramadánu, tedy krátce po půstu, který místní lidé dodržují. Hustá rajčatová polévka s čočkou, cizrnou a kuřecím masem má tělu dodat vše, co v danou chvíli potřebuje. Vyzkoušejte si tuhle na přípravu snadnou pochoutku doma i vy.

Chce to čas a trpělivost

Příprava polévky je sice velmi snadná, zabere ale nějaký ten čas. Slovo harira také v překladu znamená jemná nebo hladká, což je struktura, kterou by nakonec jídlo mělo mít.

Na přípravu pokrmu budete potřebovat koriandr, 150 gramů pórku, 120 gramů řapíkatého celeru, 100 gramů mrkve, 30 mililitrů olivového oleje, skořici, kurkumu, 500 mililitrů vody, 800 gramů rajčat, 85 gramů čočky, 70 gramů těstovin, kuřecí bujón, citronovou šťávu, 4 vykostěné kuřecí paličky, 200 gramů bílého jogurtu a toustový chléb.

Jak na přípravu polévky

Do hrnce dejte rajčata pokrájená na menší kousky, cibuli, koriandr, skořici, celer, pórek, mrkev a kostky bujónu. Vše podlijte vodou a vařte asi 20 minut. Potom směs rozmixujte do hladka. Čočku, kterou jste si den předem namočili, zalijte čistou vodou a uvařte doměkka.

Kuřecí paličky orestujte na olivovém oleji a přidejte je k čočce. Potom přilijte do polévky rajčatovou směs, citronovou šťávu, bílý jogurt a předvařené těstoviny.

Vše zamíchejte a nechte ještě asi 15 minut povařit. Polévku podle chuti osolte a opepřete. Harira se pak podává s opečeným toustovým chlebem a zdobená čerstvou petrželkou.

Zdroj: Cookido, Epicurious, The Culture Trip, 196 Flavors

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články