Fučka: Jednoduchý pokrm, který získal jméno po bublajících bramborách

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
fucka
Zdroj: Shutterstock

Někteří lidé si myslí, že fučka je vlastně obyčejná bramborová kaše. Z vlastních zkušeností ale vím, že je její příprava jiná a ani výsledná chuť se nedá srovnávat. Doma si častěji děláme fučku. Je totiž daleko vláčnější než bramborová kaše, navíc k ní bohatě stačí osmažená slanina a trocha cibulky.

Fučka je typickým pokrmem pro naše slovenské sousedy. Právě na Slovensku jsem se tenhle recept naučila od babičky mojí kamarádky. Je to asi 5 let a dodnes si jídlo nemohu vynachválit. Někdy pokrm dělám i z toho důvodu, že jednoduše nevím, co jiného uvařit.

Příprava fučky zabere velmi krátkou dobu, takže jde o skvělé jídlo například i na večeři, když vás právě nenapadá, co jiného pro rodinu uvařit. Recept se vám možná bude zdát až směšně snadný, jakmile ale jednou ochutnáte, věřte, že si jídlo zamilujete.

Jen 5 ingrediencí

Představte si, že chcete udělat k večeři něco chutného, rychlého, na co navíc nepotřebujete příliš surovin, ale potěšíte tím všechny okolo. Přesně to je fučka. Jídlo, které se skládá pouze z pěti surovin, a přesto jde o teplý pokrm pro celou rodinu.

Na přípravu bramborové fučky budete potřebovat kilogram brambor, 50 gramů hladké mouky, olej, 150 gramů slaniny a 2 větší cibule. Většinu z těchto surovin má člověk obvykle doma, není tak třeba nic složitě shánět a vymýšlet velké nákupy.

Ať to fučí

Nejprve si do velkého hrnce dejte vařit brambory. Ty nechte trochu převařit, aby se následně dobře šťouchaly. Mezitím si nakrájejte na kostičky slaninu, připravte si z ní škvarky a osmahněte si na oleji cibuli nakrájenou na kolečka.

Jakmile se brambory uvaří, slijte si z nich vodu, kterou si dejte stranou. Rozšťouchejte je a do pyré přidejte mouku. Směs pak dejte opět na plotnu a nechte vařit. Postupně do ní přidávejte zpět po troškách bramborovou vodu. Vařte směs na velmi malém plamenu.

Brambory by měly po chvíli začít pobublávat, takzvaně „fučet“. Odtud pochází také název jídla. V tu chvíli je pak kaše hotová.

Rozprostřete ji na menší talíře, omastěte a nasypte na ni cibulku se slaninou. Takto připravený pokrm můžete podávat.

Pokud chcete, můžete si fučku ještě dozdobit. Já na ni doma ještě obvykle nasekám čerstvou pažitku, někdy přidávám řeřichu, hodí se skvěle také nakládaná paprika nebo kyselá okurka.

Jak si jídlo upravíte, je už jen na vás, jisté je ale jedno: Na to, jak skromný recept to je, si rozhodně pochutnáte.

Zdroj: OnlyU

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články