Formičky na cukroví vyčistíte octem i jedlou sodou. Pomoci ale může i obyčejná brambora

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
Formicky na cukrovi
Zdroj: Shutterstock

Samotné pečení cukroví je pro mnoho lidí zábava. Mohou se do něj zapojit i děti a jde o aktivitu, která zkrátka k Vánocům patří. Jenomže stejně tak je potom třeba veškeré formičky vyčistit. A to už tak zábavné není.

Pokud jste loni drhly formičky pod tekoucí vodou, pravděpodobně je letos najdete pěkně zrezlé. Obecně se doporučuje je pouze otírat ubrouskem, protože jinak právě rezavění hrozí. Jenže tak z nich přece nedostanete veškerou mastnotu. Jak je tedy správně čistit?

Prášek do pečiva k pečení i úklidu

Prášek do pečiva rozhodně doma mít budete. Při pečení vánočního cukroví se poměrně běžně používá. Napadlo vás ale někdy, že je skvělým pomocníkem také při úklidu?

Rozpusťte ho v malém hrnci s vodou a formičky do ní následně postupně namáčejte. Nechte látku působit a potom je pořádně osušte. Dostanete z nich nejen mastnotu, ale možná i rez, která se na nich od minulého roku vytvořila, píše Home Kitchen Magazine.

Ocet jako známý pomocník

Ocet je mezi čisticími prostředky poměrně běžným pomocníkem. I v tomto případě ho můžete použít k tomu, aby byly vaše formičky nádherně lesklé a příští rok opět použitelné.

Smíchejte ocet s vodou v poměru 1:1. V této tekutině potom nechte formičky minimálně několik hodin namočené. Následně je pořádně dosucha utřete. Než je uklidíte, nechte je ještě na topení na utěrce pořádně proschnout.

Brambora proti rzi

Pokud jste letos vytáhli formičky z krabičky a zděsilo vás, jak jsou rezavé, může vám pomoci obyčejná brambora. Tu rozpulte a potom s ní formičky drhněte podobně jako s houbou na nádobí. Rezavé části by měly pustit. Pomoci by mělo také posypání jedlou sodou, doplňuje web Dessarts.

Před použitím formiček je pak samozřejmě opláchněte a opět řádně osušte. Při čištění formiček je vždy třeba myslet především na to, aby na nich nezůstala ani kapka vody. Jinak je prakticky jisté, že vám do dalšího roku zreznou.

Zdroj: Karen’s Cookie, Dessarts, Home Kitchen Magazine

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články