Empanadas: Taštičky plněné masem pocházejí pravděpodobně už ze 16. století

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
Empanadas
Zdroj: Shutterstock

Zapečené taštičky s masem jsou sice oblíbené po celém světě, jejich původ ale sahá do Španělska. Empanadas se v dnešní době konzumují především tam a také v celé Jižní Americe. Proč byste si je ale doma nemohli udělat i vy?

Už v roce 1520 se v jedné kuchařce objevil recept na koláče plněné masem a zeleninou. Podle webu Pio Gastro Bistro mnozí věří, že empanadas mají původ právě v tomto jídle.

Recept se sice mnohokrát změnil, jeho podstata ale zůstává stejná. Empanadas se skládají z jemného těsta, které se naplní masovou a zeleninovou směsí s kořením, poté se složí do taštiček a peče se v troubě.

Existuje i veganská verze

Tradičně se empanadas dělají s masem a zeleninou. Pokud ale někdo maso nejí, dá se taštička naplnit pouze směsí zeleniny s kořením. Někdy se do nich dávají olivy, ke kterým je vynikající sýr.

Pokud ale chcete jídlo udělat čistě veganské, i ten se dá vynechat a taštičky si vychutnáte pouze se zeleninou. Je jen na vás, jak si jídlo uzpůsobíte k obrazu svému, my pro vás každopádně máme recept na úplně nejtradičnější masové empanadas.

Recept na empanadas

Na přípravu taštiček budete potřebovat 350 gramů hladké mouky, 175 gramů másla, lžičku soli, 1 vajíčko, 3 lžičky vinného octa a mouku na pomoučnění pracovní plochy.

Na náplň si připravte olivový olej, 350 gramů kuřecího masa, 2 cibule, 3 stroužky česneku, lžičku chilli, lžíci rajčatového pyré, 2 lžíce rozinek, sůl a čerstvě mletý pepř.

Na pánvi nejprve osmahněte okořeněné maso. Dejte ho stranou a připravte na stejné pánvi také česnek a cibuli. K těm přidejte koření, rajčatové pyré a rozinky, pak do směsi vraťte maso. Nechte ji probublávat pod pokličkou a dejte se do přípravy těsta.

Mouku prosejte do mísy, osolte, přidejte studené máslo. Do těsta pak zapracujte prošlehané vejce a ocet. Z tuhé směsi asi po 30 minutách začněte tvarovat placičky, které po naplnění směsí v půlce přeložte a okraje umačkejte vidličkou.

Empanadas pečte 25 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Taštičky se podávají ideálně ještě teplé, dají se ale jíst i zastudena. Skvěle k nim chutná zeleninová směs a jogurtový dip.

Zdroj: Pio Gastro Bistro, YouTube, Echo Chile

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články