Duryňské knedlíky udělají více parády než ty klasické bramborové. Typicky se jedí k pečínce se zelím

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
durynsky bramborovy knedlik
Zdroj: Shutterstock

Bramborové knedlíky se dají jíst ke kachně se zelím, k výpečkům se špenátem nebo třeba plněné uzeným masem. Pokud se vám už teď sbíhají sliny, počkejte, až uslyšíte o těch duryňských. Ty jsou totiž populární v Německu a od těch, které známe my, se v mnohém liší. Na svátečním talíři udělají duryňské knedlíky více parády než ty klasické.


Duryňské knedlíky jsou ručně tvarované bramborové kuličky, které jsou udělány částečně ze syrových a částečně z vařených brambor. Podobně jako klasický knedlík se dají použít jako příloha k masu. Obvykle se ale spojují především s chutí zelí, které se k nim podává.

Jídlo chudých

Nejstarší recept na tyto knedlíky pochází už z počátku 19. století, konkrétně se objevil někdy mezi lety 1808–1814. Tehdy ho představil chudý farář Friedrich Timotheus Heim.

Podle původní receptury by měl knedlík obsahovat z jedné třetiny brambory vařené a ze dvou třetin syrové strouhané brambory. Dnes se ale poměry mohou různě lišit, někteří lidé dokonce dělají knedlík jen ze syrových brambor.

Dříve byly duryňské knedlíky považovány za jídlo chudých. Jedly se někdy i několik dní, opakovaně se ohřívaly například i samotné na večeři místo chleba.

Dnes se z nich ale stalo jídlo téměř sváteční. Běžně se podávají k nedělní pečínce se zelím, pokrm tak mírně připomíná naše knedlo vepřo zelo.

Recept na duryňské knedlíky

Pokud si chcete výjimečně místo klasických bramborových knedlíků připravit doma ty duryňské, není na tom vlastně nic složitého. Potřebovat budete 600 gramů brambor, 2 housky, 100 gramů bramborového škrobu, 80 gramů másla, olej na osmažení housek a sůl.

Housky si nejprve pokrájejte na malé kostičky a osmažte je na oleji dozlatova. Třetinu brambor dejte vařit, zbytek oloupejte a nastrouhejte najemno. Vodu z vařených brambor si dejte stranou, brambory nastrouhejte a přidejte je k těm syrovým.

Do směsi přidejte škrob, máslo a podle potřeby do těsta nalijte trochu vody z vařených brambor. Vypracujte hladké těsto, které rozdělte na několik částí. Z těch potom tvarujte kulaté knedlíky, doprostřed každého z nich zabalte několik osmažených kostiček housek.

Knedlíky se vaří v osolené vodě zhruba 10–15 minut. Když jsou hotové, měly by vyplavat na hladinu. Takto připravený pokrm pak podávejte s masem a zelím nebo si k němu třeba připravte výpečky se špenátem.

Zdroj: Michael Kirchschlager, TV Nova, iGurmet

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články