Dresinky do bramborového salátu: Tatarku s majonézou nahradí zdravější skytarka i veganská verze

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
bramborovy salat
Zdroj: Shutterstock

Vánoce jsou obdobím, kdy se nechceme v jídle nijak omezovat. Vychutnáváme si cukroví, poměrně kalorickou vánoční večeři, pak ale pláčeme nad přibývajícími kily. Nejspíš každý ví, že třeba taková majonéza a tatarka nejsou úplně zdravé. V bramborovém salátu se ale dají několika způsoby snadno nahradit.


Pokud chcete ze své vánoční večeře udělat alespoň o něco menší kalorickou bombu nebo chcete jednoduše letos chuť salátu trochu pozměnit, máme pro vás tip hned na několik dresinků, kterými můžete tatarku s majonézou v pokrmu nahradit.

Většina z nich je na přípravu velmi snadná a vy možná budete překvapeni, jakými chutěmi se dá tradiční vánoční pochoutka vylepšit a ozvláštnit. Kterou z následujících omáček si letos zvolíte vy?

Sojanéza

Sojanéza je v podstatě veganská majonéza, uvádí server Soucitně. Místo toho, abyste si ji ale za drahé peníze kupovali v obchodě, vyrobit si ji můžete velmi snadno sami doma. Budete k tomu potřebovat rostlinný olej, sójové mléko, sůl, citronovou šťávu a hořčici.

Mléko nalijte do šlehací nádoby a za přilévání oleje šlehejte, dokud není směs hustá. Oleje by mělo být zhruba dvakrát více než mléka. Do vyšlehané směsi přidejte šťávu z citronu, sůl a hořčici a vše nechte alespoň půl hodiny v lednici odležet. Pak můžete sojanézu použít do salátu.

Tofunéza

Web Vařila myšička doporučuje pro změnu přípravu takzvané tofunézy. Tu připravíte z rostlinného mléka, olivového oleje, tofu, soli a citronové šťávy. Místo ní můžete použít i jablečný nebo vinný ocet. Postup je velmi podobný tomu předchozímu.

Do mixéru nalijte olej a mléko, vše mixujte a postupně přihazujte kousky tofu, dokud směs nezhoustne. Je také třeba, aby byla směs dokonale hladká. Následně přidejte citronovou šťávu nebo ocet, sůl, vše pořádně zamíchejte a dejte na hodinu do lednice.

Skytarka

Na přípravu této omáčky do bramborového salátu budete potřebovat jeden kelímek skyru, 3 lžíce bílého jogurtu, jarní cibulku, stroužek česneku, dvě nakládané okurky, lžičku hořčice a sůl. Okurky a cibulku nakrájejte najemno a všechny suroviny smíchejte do husté směsi.

Skytarka je zdravější tatarkou, díky kyselým okurkám má ale velmi podobnou chuť. Bramborový salát krásně zjemní, a vy si na něm tak můžete bez výčitek pochutnat.

Zdroj: Vařila myšička, Soucitně, iReceptář, Mama recepty

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články