Tatarku si samozřejmě můžete koupit v obchodě. Daleko lépe ale chutná ta domácí. Můžete si do ní totiž přidat podle chuti své oblíbené ingredience a vychutnat si ji k masu či sýru s brambory ještě daleko víc než obvykle.
Klasická tatarská omáčka se vyrábí z majonézy, hořčice, pepře a soli. Kromě toho se do ní dají ale přidat i další ingredience a uděláte z ní tím pádem daleko zajímavější pokrm.
Jak na domácí majonézu
Na přípravu tatarské omáčky budete potřebovat majonézu. Tu připravíte z 2 žloutků, 250 mililitrů slunečnicového oleje, lžíce dijonské hořčice a trochu citronové šťávy.
Do misky dejte všechny ingredience kromě oleje a vše promíchejte metličkou. Poté velmi pomalu přidávejte olej a neustále směs míchejte. Takto pokračujte, dokud nedocílíte konzistence majonézy.
Jak z majonézy udělat tatarku
Pokud máte hotovou majonézu, je postup na přípravu tatarské omáčky velmi snadný. Stačí pouze na 4 lžíce majonézy přidat 1 menší kyselou okurku pokrájenou na kostičky, lžíci hořčice, lžičku soli a lžíci láku z okurek.
Po zamíchání vám vznikne vynikající domácí tatarka. Tu nicméně můžete ještě dále upravovat a přizpůsobit ji svým chutím.
Do tatarky přidejte například nadrobno pokrájenou cibuli, kopr, kapary nebo různé bylinky. Zjemnit ji také můžete jogurtem a následně do ní vylisovat několik stroužků česneku. Záleží jednoduše na tom, co máte rádi. A také samozřejmě na tom, k jakému pokrmu se chystáte tatarku konzumovat.
Zdroj: Cooking with Coctail Rings, Zest Full Kitchen, Key Ingredient, Simply Recipes
Autor: Šárka Cvrkalová