V české kuchyni jsou knedlíky jednou z nejoblíbenějších příloh. Celá řada jídel se bez nich neobejde a cizinci jsou obvykle touto naší tradicí uchváceni, protože v jiných zemích takové zastání knedlíky nemají. Jedním z nejuznávanějších knedlíků je ten karlovarský, který je plný bylinek, a vy si ho můžete snadno připravit i doma.
Klasický kynutý knedlík se dá koupit prakticky v kterékoli samoobsluze. Pokud jste se ho už ale přejedli, možná rádi vyzkoušíte něco nového. Karlovarský knedlík nabízí jako přílohu řada českých restaurací. Vychutnat si ho ovšem můžete i jinak.
Své jméno dostal samozřejmě podle Karlových Varů, kde je velmi oblíbený. Postupně se ale dostal i do dalších měst České republiky a dnes už nejspíš neexistuje kout země, kde by o něm lidé neslyšeli. Od klasického knedlíku se výrazně liší.
Karlovarský knedlík především nepotřebuje ani gram mouky. Tvoří ho pouze vejce, mléko, pečivo a bylinky, které mu dodají speciální chuť. Omáčky potom s tímto knedlíkem jako přílohou ještě více vyniknou a vy si je užijete mnohem více než klasiku.
Kynutý knedlík se navíc často v omáčce rozmočí, bývá lepkavý a z jídla může udělat katastrofu, pokud není připraven profesionálně. To u karlovarského knedlíku, který je tužší, a tím pádem i více sytý, jen tak nehrozí. Zkuste si ho připravit doma i vy.
Domácí karlovarský knedlík
Na karlovarský knedlík budete potřebovat 2 vajíčka, 2 decilitry mléka, muškátový květ, pepř, petržel a 250 gramů žemlí nebo jiného měkkého pečiva. V případě, že by bylo těsto příliš řídké, můžete ho zahustit trochou hrubé mouky, není to ale nutnost.
Nejprve si pečivo nakrájejte na kostičky a nechte lehce opražit v troubě. Pak ho smíchejte se žloutky a nasekanou petrželkou, přidejte sůl, pepř a muškátový oříšek. Těsto nechte asi 10 minut odležet, potom do něj vmíchejte sníh připravený z bílků.
Z těsta vytvarujte úhledné šišky. Pokud nedrží tvar, zahustěte směs trochou mouky. Knedlík následně zabalte do olejem vymazaného alobalu, aby se během vaření nerozpadl. Alobal následně obalte potravinářskou fólií a v té knedlík zhruba 25 minut vařte.
Karlovarský knedlík se hodí jako příloha k většině omáček. Můžete si ho dát s gulášem, rajskou i svíčkovou. Skvělý je ale také například s výpečky a špenátem, klidně si z něho můžete udělat i vynikající knedlo vepřo zelo.
Zdroj: Recepty, TV Nova, Čti doma
Autor: Šárka Cvrkalová