Cukroví ze špaldové mouky? Třeba linecké je z ní vynikající

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
Linecke cukrovi
Zdroj: Profimedia

Má sice tisíciletou historii, v obchodech se ale objevuje až v posledních několika letech. Špaldová mouka je prodávána jako zdravější alternativa mouky klasické. V čem přesně je ale jiná? A dá se z ní upéct i vánoční cukroví? Na tyto otázky přinášíme odpovědi.

Špaldová mouka především obsahuje všechny složky zrna. To znamená, že je oproti klasické bílé mouce plná důležitých minerálů a vlákniny, vysvětluje Zdraví Zone.

Je kvalitním zdrojem nejen vitamínů, ale také zdravých sacharidů. Ty v tomto případě pochází ze škrobu a vlákniny. Mezi minerály, které v ní najdeme, patří především mangan, zinek, železo a niacin, doplňuje web Jíme zdravě.

Co je vlastně špalda?

Špalda je poměrně stará a velmi odolná odrůda pšenice, vysvětluje Karolína Four. Je sice zdravější než klasická mouka, bohužel však není bez lepku, jak se mnoho lidí domnívá. Obsahuje ho ale o trochu méně.

Pečení se špaldovou moukou je velmi podobné tomu s moukou klasickou. Špaldová má trochu ořechovější chuť a je více sytá. Obě mouky ale můžete v receptech libovolně nahradit, nebo je dokonce i kombinovat.

Linecké cukroví ze špaldové mouky

Chuť špaldové mouky rozhodně poznáte. Pokud tak z ní letos budete dělat cukroví, připravte se na to, že rozdíl bude znatelný. Někomu ale chutná tento druh mouky dokonce více. Připravit z ní můžete například cukroví linecké.

Na jeho přípravu budete potřebovat 300 gramů špaldové mouky, 200 gramů rostlinného másla, 100 gramů moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, citronovou kůru a nějaký dobrý džem podle vlastní chuti.

Všechny ingredience až na džem smíchejte do těsta, které nechte zabalené odpočívat v lednici minimálně přes noc. Druhý den vyválejte plát, ze kterého vykrajujte formičkami tvary.

Ty pečte v troubě na 180 °C zhruba 12 minut. Po vychladnutí slepujte vždy dva kousky cukroví marmeládou k sobě. Na závěr můžete ještě cukroví obalit v moučkovém cukru. Pečte ho alespoň 14 dní před Vánoci, aby stihlo do svátků změknout.

Zdroj: Zdraví Zone, Karolína Four, Jíme zdravě, Goodie, Pernerka

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články